Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

VIDEO:Košické Divadlo Thália premiéruje hudobnú lyrickú hru Sen anjela

Na snímke zľava Ollé Erik ako Iván herceg a Varga Anikó ako Amália hercegné počas skúšky lyrickej hudobnej hry Gobby Fehér Gyula - Sen anjela v divadle Thália v Košiciach 5. marca 2023. Foto: TASR – František Iván

Na javisku sa predstaví cely herecký súbor divadla. Pála Ábraháma hrá Máté Madarász a jeho manželku Sári Lilla Dégner.

Košice 6. marca (TASR) - Košické maďarské Divadlo Thália Szinház uvedie premiéru hudobnej lyrickej hry s názvom Sen anjela. Pôjde o druhú vlastnú premiéru divadla v tejto sezóne. Inscenácia sa venuje životnému príbehu vojvodského skladateľa židovského pôvodu Pála Ábraháma. TASR o tom informovalo divadlo.

Súčasnú hru Gyulu Gobby Fehéra režíruje novosadský herec a režisér Sándor László. "Myslím si, že ľudia sú veľmi vyhladovaní po jednoduchých príbehoch, či už s hudbou, alebo bez nej. Toto je veľmi krásny a vážny príbeh o človeku, jeho zápaseniach, boji, rozlete a páde. A tiež trochu vypovedá o veľmi krutej histórii, ktorá mu zničila život," povedal.



Ako pre TASR spresnil dramaturg divadla Miklós Forgács, ide o zaujímavú koláž života skladateľa operiet. Pripomenul, že Ábrahám sa narodil ešte vo Vojvodine a zomrel v blázinci pri Hamburgu, no medzitým stihol vytvoriť množstvo úspešných divadelných a filmových skladieb, ktoré znamenali revolúciu vo svete operety. "Napriek tomu, že na jednej strane je to životopisná dráma, na druhej strane je to výsostne zábavné divadlo. Je to hravé predstavenie, aj keď sú témy zo života Ábraháma veľmi vážne," dodal s tým, že v predstavení odznie 23 operetných pesničiek.

Na javisku sa predstaví cely herecký súbor divadla. Pála Ábraháma hrá Máté Madarász a jeho manželku Sári Lilla Dégner. Premiéra je naplánovaná na štvrtok (9. 3.) o 19.00 h.


Na snímke zľava Rubóczki Márkó ako hirdetőoszlop, Madarász Máté ako Ábrahám Pál a Bencsik Stefánia ako II. hirdetőoszlop počas skúšky lyrickej hudobnej hry Gobby Fehér Gyula - Sen anjela v divadle Thália v Košiciach 5. marca 2023.
Foto: TASR – František Iván