Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Kultúra

Divadlo Thália uvedie premiérovo lyrický príbeh Varšavská melódia

Na snímke zľava režisér József Czajlik a herec Róbert Lucskay počas tlačovej konferencie k uvedeniu hry Leonida Zorina Varšavská melódia v divadle Thália v Košiciach 21. mája 2024. Foto: TASR – František Iván

Príbeh z polovice minulého storočia podľa tvorcov nielenže neprichádza o aktuálnosť, ale časom získava nové znenie a stáva sa moderným.

Košice 21. mája (TASR) - Novú inscenáciu s názvom Varšavská melódia ponúka svojim divákom košické Divadlo Thália. Lyrický príbeh lásky ruského chlapca a poľskej dievčiny uvedie vo štvrtok (23. 5.) v premiére ako hosťujúce predstavenie Viktórie Rákovej a Róberta Lucskaya.

Dielo je z tvorby sovietskeho dramatika Leonida Zorina. Príbeh z polovice minulého storočia podľa tvorcov nielenže neprichádza o aktuálnosť, ale časom získava nové znenie a stáva sa moderným. V deji sa poľské dievča a chlapec z Moskvy náhodou stretnú na koncerte, ich lásku, šťastie a veľké plány však naruší krutý zákon, keď sovietsky diktátor Stalin zakázal manželstvá s cudzincami. Po desiatich rokoch sa z chlapca stal úspešný vinár a z dievčaťa známa speváčka, pričom zákazy už boli dávno zrušené. "Hoci nové stretnutie oživí všetky driemajúce pocity, dokážu sa rozhodnúť a zmeniť svoj obvyklý a úspešný život? Varšavská melódia je neobyčajne jemné, v každej duši rezonujúce, prenikavé predstavenie, ktoré pretkáva hudba, šťastie, nádeje a očakávania snov," uviedlo divadlo.



Inscenáciu režisérsky pripravil József Czajlik. "Je to krásny bolestivý príbeh o láske a sú tam veľmi pekné herecké úlohy, ktorých sa dobre zhostili Viki Ráková a Róbert Lucskay," povedal pre TASR.