Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Košickí filharmonici mali vlani problém získavať kvalitných umelcov

V roku 2011 hospodárili košickí filharmonici, ktorí patria pod ministerstvo kultúry, so sumou 1,42 milióna eura. Kapitálové výdavky predstavovali 9499 eur.

Košice 7. mája (TASR) - Štátna filharmónia Košice (ŠfK) mala uplynulý rok problém so získavaním umelcov do svojich radov. Konštatuje to vo svojej výročnej správe. Vlani chcela pritom dokončiť vo filharmónii omladzovací proces.

"Napriek maximálne vynaloženej snahe vo forme organizovania umeleckých konkurzov na jednotlivé umelecké posty sa to nepodarilo naplniť v plnom rozsahu," konštatovali košickí filharmonici. Vlani realizovali päť konkurzov, prijali napr. umelca na post koncertného majstra a člena do skupiny huslí tutti. "Z prihlásených záujemcov veľké percento nespĺňalo kvalitatívne požiadavky a u kandidátov, ktorí ich splnili, organizácia nevedela naplniť ich platové požiadavky," informuje ŠfK.

Košická filharmónia zápasí neustále s finančnými problémami, najmä s pozývaním profesionálnych umelcov na svoje festivaly či koncerty. Často ich totiž nemá z čoho platiť. "Je to neporovnateľná situácia od možností, ktoré majú bratislavské inštitúcie," uvádza sa v správe. Podľa skúseností ŠfK, veľké spoločnosti radšej podporujú bratislavské eventy, než tie na východe Slovenska.

V roku 2011 hospodárili košickí filharmonici, ktorí patria pod ministerstvo kultúry, so sumou 1,42 milióna eura. Kapitálové výdavky predstavovali 9499 eur.

Najviac návštevníkov mala ŠfK vlani na Novoročnom koncerte (735) a na koncertoch orchestra s významnými sólistami ako napr.: Dalibor Karvay (783 návštevníkov), Pavel Šporcl (883 návštevníkov), Sophia Jaffé (711 návštevníkov) či na koncerte Ruského patriarchálneho zboru, ktorý účinkoval na festivale Košická hudobná jar v Evanjelickom kostole (546 návštevníkov).

Vlaňajšiu Košickú hudobnú jar (KHJ) poznamenali Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji a teda nižšia účasť na koncertoch. "Napriek nižšej návštevnosti na úrovni 90,6 percenta úrovne roku 2010 sa organizácii podarilo dosiahnuť príjmy zo vstupného na úrovni 92,33 percenta úrovne príjmov z tržieb 55. ročníka festivalu KHJ 2010," uvádza správa.

Napriek oneskorenému vydaniu kultúrnych poukazov žiakom, ŠfK ich získala vlani spolu 8553, čo bolo v porovnaní s predchádzajúcim rokom 2010 o 983 viac (vo finančnom vyjadrení 983 eur).

ŠfK tvrdí, že vlani naplnila všetky svoje dlhodobé priority, ako je zvyšovanie kvality výkonov orchestra a propagácia slovenskej hudby, realizácia projektov zameraných na mladého poslucháča a šírenie hudobného umenia na profesionálnej úrovni v celom regióne i v zahraničí.

Košická filharmónia obhospodaruje a svoju činnosť zabezpečuje v troch košických objektoch - Dome umenia, administratívnej budove a garážovom/skladovom areáli. Na Dom umenia si v zatiaľ nedoriešenom súdnom spore uplatňuje reštitučný nárok židovská cirkev.