Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Krajanské folklórne súbory v Prahe oslavujú okrúhle výročia

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Folklórny súbor Limbora bol v roku 2016 ocenený medailou Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí za významný kultúrny prínos pre Slovákov v ČR a vo svete.

Bratislava 19. marca (TASR) - Krajanský folklórny súbor Limbora i jeho detský ekvivalent Limborka oslavujú v nedeľu okrúhle výročie. "Limbora ako najstarší slovenský súbor v Prahe vznikol pred 70. rokmi, Limborka oslavuje krásne 30. výročie," pripomína Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ) na svojom webe.

Informuje tiež o tom, že folklórne súbory v nedeľu večer vystúpia na slávnostnom galaprograme "Letokruhy" v Divadle na Vinohradech. "Cieľom Asociácie Limbora, ktorá tieto folklórne súbory oficiálne združuje, je približovať slovenskej i českej verejnosti, ale aj vo svete, bohatosť a krásu tradičného slovenského ľudového umenia," pripomína ÚSŽZ.

Poukazuje tiež na to, že spolok sa aktívne podieľa na kultúrnom a spoločenskom živote Slovákov v Prahe a zapája sa aj do aktivít, ktoré presahujú rámec tradičnej ľudovej kultúry. "Je autorom niekoľkých projektov na vzdelávanie mládeže, detí a dospelých, z ktorých viaceré majú dlhoročnú tradíciu," dodáva úrad. Folklórny súbor Limbora bol v roku 2016 ocenený medailou ÚSŽZ za významný kultúrny prínos pre Slovákov v ČR a vo svete.