Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Krajinu ve stínu uvedú v predvečer Českých levov

Ilustračná snímka Foto: TASR Alexandra Moštková

Na udeľovaní Českých levov môže prvý historický film Bohdana Slámu získať 15 ocenení.

Bratislava 3. marca (TASR) - Novinku režiséra Bohdana Slámu Krajina ve stínu, ktorá sa stala podľa českej filmovej kritiky najlepším filmom minulého roka, si slovenskí diváci budú môcť pozrieť vo virtuálnej kinosále v piatok 5. marca. "Slovenskí producenti sa rozhodli pre exkluzívnu projekciu v rámci platformy kino-doma.sk. Jednorazová projekcia sa uskutoční v predvečer odovzdávania Českých levov, kde má snímka najväčší počet nominácií - pätnásť," TASR o tom informovala PR manažérka Zuzana Golianová.

"Nedávne ocenenie od českých filmových kritikov a udeľovanie cien Český lev zdvihlo vlnu záujmu o film, ktorý si síce zaslúži predovšetkým filmové plátno, no chceme vyhovieť našim divákom a reagovať na tento záujem," komentovala rozhodnutie uviesť film online riaditeľka distribučnej spoločnosti Filmtopia Silvia Učňová Kapustová, ktorá zároveň spolu s Petrom Neveďalom film aj koprodukovala.

Krajina ve stínu bude dostupná vo virtuálnej kinosále Kina Lumiére a ďalších partnerských kín projektu Kino doma. "Zachovávame postupy návštevy i prevádzky kina: predaj vstupeniek na weboch zapojených kín, 'presun' na adresu kino-doma.sk v presne stanovenom čase, možnosť debaty s ostatnými návštevníkmi predstavenia (prostredníctvom četu) pred i po skončení filmu," priblížila platformu Zita Hosszúová z Kina Lumiére. Dodala, že z technickej stránky je na realizáciu živého prenosu nevyhnutný človek, ktorý film premietne a ďalší, ktorý ho uvedie. "Virtuálne kinosály sú zároveň možnosťou, ako môžu diváci a diváčky vyjadriť podporu svojmu obľúbenému kinu tým, že si na jeho webe zakúpia lístok a následne si film pozrú legálne," dodala.

Na udeľovaní Českých levov (6. 3.) môže prvý historický film Bohdana Slámu získať 15 ocenení, Krajina ve stínu je na ocenenie nominovaná v kategóriách: Najlepší celovečerný film, Najlepšia réžia, Najlepšia herečka a najlepší herec v hlavnej aj vo vedľajšej úlohe, Najlepší scenár, kamera, strih, zvuk, hudba, scénografia, kostýmy, masky, Najlepší filmový plagát. "V poslednej uvedenej kategórii – za českú verziu plagátu - film už cenu získal," pripomenula Golianová.

Film mal slovenskú predpremiéru na MFF Cinematik 2020.