Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Králi videa sa vracajú k divákom online

Králi videa Foto: Continental film

Dokumentárno-komediálna snímka, ktorej cestu za divákmi prerušil núdzový stav, bude dostupná vo virtuálnej kinosále počas najbližších dvoch týždňov od štvrtka do nedele.

Bratislava 17. februára (TASR) - Dokumentárna komédia Králi videa, ktorá spomína na obdobia, kedy bolo často jedinou možnosťou, ako sa dostať k "západným filmom", ich šírenie na dabovaných VHS kazetách, sa vracia k divákom. Slovensko-český dokument režiséra Lukáša Bulavu, mapujúci scénu dovozu, kopírovania a dabovania hollywoodskych trhákov v socialistickom Československu, sa bude počas najbližších dvoch týždňov objavovať vo virtuálnej kinosále videotéky Edisonline. TASR o tom informoval PR manažér Marek Suchitra.

"V druhej polovici februára počas ôsmich večerov čaká divákov príbeh o tom, ako v nedávnej minulosti niekoľko odvážlivcov riskovalo, aby dovážalo, amatérsky dabovalo a distribuovalo medzi ľudí nahrávky zahraničných filmov na VHS páskach," dodal Suchitra k titulu Králi videa, ktorý divákov vráti do čias rýchlodabingu, nákupu filmov na čiernych burzách a hromadných domácich videoprojekcií. Tvorcovia dokumentu dohľadali mnohých dabingových hercov, pirátov a distribútorov, ktorí vo filme zdieľajú svoje zážitky z dôb nelegálneho prevážania a dabovania videokaziet zo zahraničia a ich následnej distribúcie na Slovensku i v Česku. Film dopĺňajú zábavné historky a ukážky legendárnych amatérskych prekladov.

Dokumentárno-komediálna snímka, ktorej cestu za divákmi prerušil núdzový stav, bude dostupná vo virtuálnej kinosále počas najbližších dvoch týždňov od štvrtka do nedele. "Simulujeme tým návštevu kina, ale z pohodlia domova. Od 18. do 21. a od 25. do 28. februára nás vždy o ôsmej večer čaká online projekcia Kráľov videa. Film sa nebude dať zastaviť ani pretočiť a bude dostupný len v daný čas," dodal Dominik Hronec, kreatívny riaditeľ spoločnosti Film Europe, ktorá projekcie pripravila v spolupráci s distribučnou spoločnosťou Continental film.