Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Kremeľ vrátil požičané exponáty zo Španielska pre situáciu na Ukrajine

Ilustračné foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Múzeum Kremľa muselo pre situáciu na Ukrajine odložiť výstavu, ktorá mala začať 4. marca.

Madrid 21. marca (TASR) - Múzeum ruského Kremľa vrátilo umelecké diela, ktoré malo z dôvodu výstavy požičané od španielskeho Museo del Prado. TASR informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na dva zdroje zo španielskych inštitúcií.

Ruské múzeum vrátilo portrét cisára Svätej rímskej ríše Karola V. od Juana Pantoju de la Cruza z roku 1605 a jeho brnenie, informujú zdroje.

Múzeum Kremľa muselo pre situáciu na Ukrajine odložiť výstavu, ktorá mala začať 4. marca. Na webovej stránke uvádza, že výstava mala obsahovať exponáty z viacerých európskych múzeí. Múzeum dodalo, že v súčasnosti pracuje na tom, aby sa výstava konala bez európskych exponátov. Agentúra Reuters uvádza, že takéto výstavy sa plánujú viac ako rok dopredu.

Museo del Prado odmietlo poskytnúť vyjadrenie k tejto udalosti. Ešte minulý týždeň oznámil španielsky minister kultúry, že vláda požiadala o vrátenie umeleckých diel pre ruskú inváziu na Ukrajinu.

Španielske múzeum spolupracovalo pri vrátení exponátov s britským kráľovským zbrojárskym múzeom, francúzskou národnou knižnicou a s múzeom v paláci Louvre, ktoré taktiež požičali Rusom svoje exponáty, informuje zdroj agentúry Reuters.

Maľba a brnenie zo Španielska mali byť odoslané z Ruska 12. marca, spresňuje Reuters.

Dve múzeá v Miláne nedávno oznámili, že vrátia niekoľko umeleckých diel, ktoré si požičali z Ruska, ako odpoveď na inváziu Moskvy na Ukrajinu.