Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Kremnická výstava približuje tvorbu 94 karikaturistov

Ilustračné foto. Foto: TASR - Branislav Račko

Na návštevníkov festivalu v piatok o 14:00 čaká aj improvizované kreslenie karikaturistov v priestoroch Uličky slávnych nosov.

Kremnica 25. augusta (TASR) – Pri príležitosti 40. výročia podujatia Kremnické gagy pripravilo Múzeum mincí a medailí v Kremnici – Národná banka Slovenska spoločne s organizátormi festivalu výstavu slovenskej a medzinárodnej karikatúry s názvom 40 rokov na Kremnických gagoch. Ako TASR informovala odborná referentka propagácie múzea Miriam Kostrianová, výstava potrvá do 20. septembra.

Výstava na 40 paneloch predstaví tvorbu 94 slovenských a zahraničných karikaturistov, ktorí boli ocenení a nominovaní na festivale Kremnické gagy. Štyria z nich, Viktor Kubal, Jozef Schek, Svetozár Mydlo a Ján Schuster, sú tiež za svoj trvalý prínos vo forme portrétových reliéfov umiestnení aj na stene v Uličke slávnych nosov v Kremnici.

„Tohoročných nominantov na cenu Zlatý gunár v kategórii karikatúry a iné recesistické výtvarné diela, v tomto 'koronovom' čase, predstavujú štyria slovenskí autori – Dušan Junek, Radoslav Repický, Ivo Chadžiev a Miroslav Motyčák (MIME), s celkovým počtom 102 kresieb,“ priblížila Kostrianová. Ako dodala, súčasťou výstavy je aj špeciálny výber 20 prác z tvorby karikaturistu, člena dramaturgickej rady festivalu za karikatúru a člena Akadémie humoru Fera Jablonovského.

Vernisáž výstavy sa uskutočnila vo štvrtok v rámci programu prvého dňa aktuálneho ročníka Kremnických gagov a jej súčasťou bola aj Dražba čistého papiera s dodatočným kreslením. Na návštevníkov festivalu v piatok o 14:00 čaká aj improvizované kreslenie karikaturistov v priestoroch Uličky slávnych nosov.