Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Kultúra

Výstava v Múzeu mincí a medailí ukáže výsledky šperkárskeho sympózia

Na snímke Múzeum mincí a medailí v Kremnici. Foto: TASR Ján Krošlák

Lajtmotívom aktuálneho ročníka sympózia je ingerencia, výtvarníci vo svojej tvorbe reflektujú aj nedávne zrušenie kremnickej umeleckej školy, ktorá svoju činnosť končí po takmer šiestich desaťročiach.

Kremnica 10. júla (TASR) - Výsledky v poradí už 29. ročníka medzinárodného sympózia umeleckého šperku predstaví výstava v Múzeu mincí a medailí v Kremnici. Lajtmotívom sympózia bola tento rok ingerencia a výtvarníci tvorbou reflektovali aj na nedávne zrušenie kremnickej umeleckej školy. TASR o tom informoval odborný referent propagácie múzea Silver Jurtinus.

"V snahe o priblíženie sa a integráciu s ďalšími umeleckými disciplínami sa opäť na 29. ročníku sympózia zúčastnia aj výtvarníci strednej a mladšej generácie pôsobiaci v oblasti umeleckého šperku alebo iných médií. Interdisciplinárny formát sympózia podčiarkuje stretnutie výtvarníkov otvorených spolupráci v kontexte posilňovania profesionálnych aj osobných vzťahov v širšej umeleckej komunite," uviedli organizátori výstavy s tým, že súčasťou sympózia je tiež vytvorenie spoločného diela, na ktorom sa podieľajú všetci zúčastnení autori.

Lajtmotívom aktuálneho ročníka sympózia je ingerencia, výtvarníci vo svojej tvorbe reflektujú aj nedávne zrušenie kremnickej umeleckej školy, ktorá svoju činnosť končí po takmer šiestich desaťročiach. Vernisáž výsledkov šperkárskeho sympózia sa uskutoční vo štvrtok (13. 7.), pre verejnosť bude výstava v priestoroch numizmatickej expozície múzea prístupná do 20. augusta.

Medzinárodné sympózium umeleckého šperku v Kremnici organizuje od roku 1990 Združenie šperkárov AURA. Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia a Fond výtvarných umení.