Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Kremnické gagy 2015: Grand Prix si z Kremnice odnáša Kanaďan Leo

Na snímke Bolek Polívka s dcérou Annou v inscenácii DNA počas 35. ročníka európskeho festivalu humoru a satiry Kremnické gagy. Toto predstavenie získalo oceneie Zlatý gunár v kategórii divadelné inscenácie a kabarety. Foto: TASR/Michal Svítok

Cenu získal za svoju ojedinelú antigravity šou v kanadsko-nemeckej produkcii spoločnosti Y2T & Chamäleon Productions.

Kremnica 30. augusta (TASR) – Galaprogramom Zlatý gunár vyvrcholil dnes večer tretí, záverečný deň 35. ročníka festivalu humoru a satiry Kremnické gagy 2015. Najvyššie ocenenie, cenu Grand Prix získal Kanaďan Leo (civilným menom William Bonnet) za svoju ojedinelú antigravity šou v kanadsko-nemeckej produkcii spoločnosti Y2T & Chamäleon Productions. Ten zároveň získal aj ocenenie Zlatý gunár v kategórii pouličné a pohybové produkcie.



Akadémia humoru, na čele s jej tohtoročným prezidentom Bolkom Polívkom, už po dvanástykrát udelila ceny za najlepšie humoristické diela a výkony sezóny. V kategórii divadelné inscenácie získalo ocenenie Zlatý gunár Divadlo Bolka Polívku z Brna s inscenáciou DNA. V kategórii hudobné produkcie bola ocenená trojica sestier z Prahy, ktorá si hovorí The Priester Sisters za vystúpenie v štýle swingu 30. až 50. rokov.

Naivní divadlo z Liberca za inscenáciu O beránkovi, který spadl z nebe si odnáša ocenenie v kategórii produkcie pre deti a mládež, poľská výtvarníčka Malgorzata Lazarek získala ocenenie v kategórii karikatúry a iné recesistické výtvarné diela, Daniel Majling za knihu Rudo si odnáša cenu v kategórii literárne a žurnalistické diela, Marianna Stančoková z Ružomberka je víťazkou v kategórii umelecký prednes.

Na snímke vľavo Karel Král odovzdáva cenu Zlatého gunára v kategórii divadelné inscenácie, kabarety počas vyhodnotenia 35. ročníka európskeho festivalu humoru a satiry Kremnické gagy Bolkovi Polívkovi za hru DNA, kde vystupuje s dcérou Annou.
Foto: TASR/Michal Svítok


Cenu Stana Radiča za objav roka získalo Divadlo oProti zo Senice za inscenáciu ...a za dvere!!. Cenu trafená hus za niečo, nad čím aj humoristom rozum zastane udelili akademici Národnej rade Slovenskej republiky za originálne sprístupnenie archeologických pamiatok v podzemných garážach na Bratislavskom hrade.

Cena za celoživotné dielo patrí v tomto ročníku trojici významných slovenských umelcov Rasťo Visokai, Milan Lasica a Stano Dančiak. Divadlo Commedia z Popradu za inscenáciu Zápisky dôstojníka Červenej armády získalo cenu organizátorov festivalu. „Bolo to pre nás veľké prekvapenie, bolo to veľmi milé. Je to super dostať cenu práve tu, je to európsky festival a každý gunár má svoju hodnotu,“ povedal pre TASR Michal Novák z popradského Divadla Commedia.

Najvyššie ocenenie, cenu Grand Prix získal Kanaďan Leo (civilným menom William Bonnet) (na snímke) za svoju ojedinelú antigravity šou v kanadsko-nemeckej produkcii spoločnosti Y2T & Chamäleon Productions. Ten zároveň získal aj ocenenie Zlatý gunár v kategórii pouličné a pohybové produkcie.
Foto: TASR/Michal Svítok


„Myslím si, že to bol vydarený ročník, nielen kvalitou produkcie ale aj návštevnosťou, ktorá bola skoro rekordnou. Tým najlepším hodnotením sú samozrejme spontánne reakcie a prejavy divákov, takže z tejto stránky festival dopadol veľmi dobre,“ uviedol pre TASR riaditeľ festivalu Ján Fakla.

„Sme veľmi radi, že sa nám podarilo na festival získať dvojicu skvelých hercov a komikov Milana Lasicu a Bolka Polívku, toho dokonca aj ako prezidenta Akadémie humoru. Zároveň sme radi, že do Kremnice prišla trojica umelcov Leo z Kanady, Asaf Barsella z Izraela a Frasera Hoopera z Nového Zélandu, ktorí boli na Slovensku prvýkrát,“ dodal pre TASR producent festivalu Pavol Kelley.

Záver festivalu patrí tradične už niekoľko rokov Radošinskému naivnému divadlu, ktoré do Kremnice priviezlo tento rok inscenáciu Sláva, grotesku o svetskej sláve komika nemého filmu Bustera Keatona.

Herecký koncert dvojice Lasica - Polívka

Bolek Polívka a Milan Lasica v Košiciach.
Foto: FOTO TASR/AP


Jubilejný 35. ročník Medzinárodného festivalu humoru a satiry Kremnické gagy sa blíži k záveru. TOP programom dnešného popoludnia bola inscenácia Mínus dvaja, v ktorej excelovala dvojica hercov Milan Lasica a Bolek Polívka.

Bratislavské Štúdio L+S priviezlo na festival do Kremnice hneď dve inscenácie. Prvou boli v sobotu popoludní (29.8.) Listy Emilovi, komédia vytvorená z fejtónov Milana Lasicu v časopise .týždeň. Dôchodca Miro píše svojmu fiktívnemu priateľovi dôchodcovi Emilovi svoje zážitky z hospicu, v ktorom jeho obyvatelia zakladajú malý starecký voiceband a piesňami groteskne dokumentujú svoje životné spomienky od známych budovateľských až po súčasné šlágre. Predstavenie malo u divákov veľký úspech.

Druhým príspevkom Štúdia L+S na Kremnických gagoch bola hra Mínus dvaja, čo je komédia o dvoch pacientoch na úteku z nemocnice, ktorí už nechcú vylihovať v sterilnom prostredí. Počas dobrodružného úteku stretnú celý rad ľudských príbehov a postavičiek. Tehotná žena ich prosí, aby našli otca jej dieťaťa a oznámili mu, kde rodí, ak by sa náhodou rozhodol byť šťastný. Stretnú tiež samovraha - babráka, tanečníka, nevernicu, mužov a ženy hľadajúcich a hľadaných. Hra Mínus dvaja je ľudský príbeh dvoch starcov, ktorí vďaka úteku z nemocnice stretli život, aký nepoznali. V réžii Juraja Nvotu sa predstavili Milan Lasica, Bolek Polívka, Zuzana Šebová a Svätopluk Malachovský. Záverečný standing ovation a výkriky bravo v Šapito Európa na Zámockom námestí boli poďakovaním za obdivuhodný výkon oboch protagonistov.

„Som rád, že táto inscenácia mala veľký úspech aj v tak netradičnom prostredí, ako je cirkusové šapito. Divácky ohlas je potvrdením toho, že humor na Slovensku žije a má svojich priaznivcov. Osobne však dávam prednosť hraniu v divadle,“ povedal pre TASR po skončení predstavenia Milan Lasica.

„Šapito má svoje výhody aj nevýhody, pretože napríklad DNA je postavená na svetelných atmosférach, ale tí ľudia sú tak príjemní a tak ústretoví, že to vlastne neprekážalo. Som prezident aktívny, mnoho predstavení som stihol. Stihol som aj množstvo rôznych pohostení, takže sa mi dobre usínalo a horšie vstávalo,“ uviedol pre TASR Bolek Polívka, na Kremnických gagoch nielen herec, ale aj tohtoročný prezident Akadémie humoru.

Nedeľné predpoludnie na festivale patrilo deťom

Najmenším divákom patrí už tradične nedeľné predpoludnie na Medzinárodnom festivale humoru a satiry Kremnické gagy. Dnes ich zabávalo bábkové divadlo aj kúzelník.

Z otvorenia 35. ročníka európskeho festivalu humoru a satiry Kremnické gagy. Na snímke vystúpenie zdravotných klaunov Červený nos CLOWNDOCTORS.
Foto: TASR/Michal Svítok


Bratislavské bábkové divadlo s hrou Prstom po mape predviedlo hravý zemepis pre deti, ktorý je o tom, že aj v posteli sa dá túlať po celom svete. Na cestu zobrala divákov rodina Túlavých, v lete sa túla so svojím kolotočom, v zime má nútené voľno. Keď najmladší člen rodiny, Florián, dostane osýpky a musí ostať na svoje šieste narodeniny v posteli, ocko s mamou sú vynaliezaví. A hoci nemajú auto, ani lietadlo, ani loď, predsa sa dostanú do indiánskej prérie, na čínske ryžové pole, do ľadovej Antarktídy, vyschnutej Afriky i zelenej Austrálie, kde je všetko akoby hore nohami. Hra Jany Mikitkovej a Jána Faklu nie je hravá, je skôr dobrodružnou hrou.

Kúzla a triky, ktoré môže malý aj dospelý divák odhaliť i skúsiť, previedol slovenský kúzelník menom Talostan. Kúzla a prekvapenia predvádzal rovno pred očami divákov. Na pódium mu prišli asistovať deti, mamička aj otecko. Za dobrú asistenciu boli rovnako odmenení figúrkou z balónikov.

Marionetové divadlo o veľkom cirkusovom sne s názvom Circus Dobronka predviedol maďarský Mesebolt Puppet Theatre. Hodinár Aladár Vogeltanz z mestečka Dobronka chce vrátiť čas, keď ešte býval v mestečku slávny cirkus. Tá krása je však už dávno preč a mesto spí vo svojej každodennosti. Alebo je ešte možné vrátiť do sŕdc jeho obyvateľov sviatok cirkusu, kúzla a zázraky? Aladárovi pomôže svetlo pouličnej lampy, ktoré roztočí dobrodružný sen o cirkuse, kde akrobat predvádza saltá a kotrmelce, silák krotí hojdacieho koňa a kostlivec tancuje aj lieta pre zábavu a radosť všetkých. Vstúpte aj vy do sna o čarovnom cirkuse Dobronka a zobuďte sa ešte o čosi lepší. Čaká vás pôvabná, ale zriedkavá technika tradičných trikových marionet, živá hudba a všetky zázraky sveta pre deti od štyroch rokov.

Druhý festivalový večer patril Divadlu a hudbe

Divadlu a hudbe patril druhý festivalový večer (29.8.) na jubilejnom 35. ročníku Medzinárodného festivalu humoru a satiry Kremnické gagy. Divákov pobavili jednoaktovky z manželského života, stand-up komédia aj hudobníci Pepa Nos a The Priester Sisters.

Spoločnosť Baracuda Movie uviedla Komédiu 3 x 2, tri jednoaktovky z manželského života. Csongor Kassai a Zuzana Martinkova-Znášiková ako mladomanželia, zrelí manželia a napokon dôchodcovia nastavili v troch príbehoch ostrovtipne zrkadlo všetkým, ktorí žijú v partnerskom vzťahu a podstatnú časť života sa dokážu hádať o bezvýznamných malichernostiach. Trojgeneračný ohňostroj vtipných manželských zvád a udobrovania sa od britských autorov Jamesa Saundersa, Alana Ayckbourna a Davida Captona pobavil kremnických divákov.

Salvy smiechu v preplnenom kine Akropola vyvolávala každú chvíľu stand-up komédia Hlodomor v podaní zoskupenia Samo Trnka & Company. Štyria mladí muži a jedna sympatická žena sa postavili tvárou v tvár publiku, aby zabojovali o smiech a potlesk autorským humorom bez ošúchaných vtipov a samoúčelných vulgarizmov. Lujza Schrameková, herečka a matka dvoch detí, ktorá s gustom glosuje rodinný život, Matej Adámy, ktorý paroduje život samotára v osídlach sociálnych sietí a potrpí si na suchú a vzorne načasovanú pointu, Michael Szatmary, bystrý pozorovateľ ľudských slabostí, v prejave stále nad vecou a Dano Čistý ako blázon. To všetko pod vedením Sama Trnku, ktorého doménou je politika a spoločnosť, rozpráva o nich s vášňou kazateľa a zámerom kantora. O hudobný sprievod sa postarala muzikantka Andrea Bučková.

Kremničanov večer zabával aj známy český pesničkár Pepa Nos. Rodák z Vidnavy v okrese Šumperk vyštudoval francúzštinu a angličtinu na Univerzite v Prahe. Však to aj počas koncertu párkrát povedal. V hudbe je samoukom. Od roku 1974 vystupoval v kluboch. V textoch jeho piesní používal humor, iróniu až sarkazmus. Z tohto dôvodu mu v roku 1982 zakázali verejné vystupovanie. Živil sa ako lektor angličtiny, pôsobil ako učiteľ jogy. Zúčastňuje sa na folkových festivaloch, od roku 2000 organizoval festival Krylonoce na počesť Karla Kryla. V roku 1990 vydal prvú LP platňu Země je kulatá. Rok nato vydal LP Žádný strachy a v roku 1992 album Človek. Vydal desať albumov, z roku 2008 je CD a DVD s názvom Rovnou za Nosem. Najnovším je album Bůh v hotelu Balkán, ktorý vyšiel v auguste 2011. Mesiac predtým vyšla kniha s názvom Odvrácená tvář šoubyznysu. Koncert samotný s prídavkom známeho songu Tulák na záver zaujal viacerých.

Hudobný večer na pódiu Pod hradbami ukončilo pôvabné dámske swingové trio z Prahy, ktoré si hovorí The Priester Sisters. Sestry Priesterové sú nadšené swingové hráčky a speváčky hitov 30. až 50. rokov 20. storočia. Originálny vokálny trojhlas si Viktória, Barbora a Lucia sprevádzajú na husliach, gitare a harmonike. Tieto mladé, profesionálne muzikantky absolvovali vzdelanie v klasickej hudbe a naďalej študujú jazz, swing aj súčasnú populárnu hudbu. Okrem interpretácie známych songov In The Mood, Škoda lásky či ľudovky A ja taka čarna zaujali aj informáciou, že sa narodili v Dolnom Kubíne.