Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Kultúra

Začal sa 33. ročník festivalu Kremnické gagy 2013

Z odhalenia umeleckého reliéfu nosa režiséra Petra Scherhaufera na Nádvorí Uličky slávnych nosov v rámci európskeho festivalu humoru a satiry Kremnické gagy. Na snímke príchod nového prezidenta akadémie humoru Jánosa Bána z Maďarska. Foto: TASR/Michal Svítok

Festival už tradične otvoril prezident Akadémie humoru, ktorým je tento rok na gagoch známy maďarský herec János Bán.

Kremnica 29. augusta (TASR) – Dnes popoludní sa v baníckom meste Kremnica začal medzinárodný Festival humoru a satiry Kremnické gagy 2013.

Svojho druhu jedinečné podujatie si tento rok pripisuje už 33. ročník, v ktorom sa počas štyroch dní až do nedele 1. septembra predstaví viac ako 250 domácich aj zahraničných umelcov a produkcií.

Festival už tradične otvoril prezident Akadémie humoru, ktorým je tento rok na gagoch známy maďarský herec János Bán. Všetci ho dodnes poznajú ako Otíka z českej filmovej komédie režiséra Jiřího Menzela z roku 1985. Na otvorenie ho priviezol modrý valník Praga V3S. Presne taký, v akom robil závozníka, v ruke aktovka, na hlave tlmiče zvuku, všetko presne ako v Menzelovom filme. Akurát montérky zamenil za tmavý oblek so slovami, "musím sa pekne obliecť, však som prezident".

Ľudia si prezerajú odhalený reliéf nosa režiséra Petra Scherhaufera.
Foto: TASR/Michal Svítok
Na Nádvorí Uličky slávnych nosov pribudol dnes nos známeho režiséra Petra Scherhaufera (1942-1999). Rodák z Bratislavy po skončení JAMU v Brne začínal v satirickom divadle Večerní Brno. V roku 1968 bol jedným zo spoluzakladateľov divadla Husa na provázku, ktoré sa vydalo cestou moderného divadla. Scherhaufer v ňom režijne naštudoval viac ako sedem desiatok inscenácií. Spolupracoval s viacerými profesionálnymi aj ochotníckymi divadlami v Čechách a na Slovensku. Boli medzi nimi aj domáce Kremnické divadlo v podzemí či Divadelný súbor Jána Chalupku v Brezne.

príchod nového prezidenta akadémie humoru Jánosa Bána z Maďarska.
Foto: TASR/Michal Svítok


V priebehu popoludnia sa uskutočnili aj dve výstavné vernisáže. Pred a 20 rokov Po je názov výstavy karikatúr českého výtvarníka Vladimíra Jiránka (zomrel 6. novembra 2012) a jeho slovenského kolegu Fedora Vica. Výstava ponúka výber z kresieb týchto dvoch autorov, ktorí pred rozdelením spoločného štátu publikovali spoločne v Československu v denníku Lidové noviny, ako aj ich reflexie na dianie v samostatných republikách.

Druhá výstava ponúka karikatúry a iné recesistické výtvarné diela domácich aj zahraničných autorov, ktorí sú nominovaní na ocenenie Zlatý gunár. Sú medzi nimi Stefan Despodov (Bulharsko), József Sándor Békési (Maďarsko), Riber Hansson (Švédsko), domáci karikaturisti Laco Torma, Fero Lipták a Juraj Čutek. Súčasťou výstavy sú kresby zo známeho poľského festivalu Satyrykon Legnica, ktorý ponúka medzinárodnú kolekciu karikatúr na tému futbal pri príležitosti Majstrovstiev Európy vo futbale v Poľsku a na Ukrajine. Samotnú výstavu otvorila už tradičná dražba hárku čistého papiera, na ktorý potom prítomní výtvarníci spoločne nakreslili ojedinelý výtvarný motív, spojený s festivalom.

Prvé divadelné produkcie na festivale uviedli Harry Theater Banská Bystrica s klasickou rozprávkou Soľ nad zlato a bratislavské tanečné divadlo elledanse, ktoré sa predstavilo kolážou humorných ukážok z najlepších tanečných inscenácií.