Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Kremnické gagy oslávia 40 rokov viac ako stovkou humorných predstavení

Japonská žonglérka Kana počas vystúpenia na 39. ročníku európskeho festivalu humoru a satiry Kremnické gagy v Kremnici 24. augusta 2019. Foto: TASR - Michal Svítok

Akadémia humoru na podujatí každoročne udeľuje ocenenie Zlatý gunár pre najlepšie umenie daného ročníka.

Kremnica 23. augusta (TASR) – Kremnica sa počas nadchádzajúceho víkendu stane opäť centrom humoru a satiry. Kremnické gagy, ktoré oslavujú svoj 40. ročník, prinesú viac ako 100 rôznych predstavení. TASR o tom informoval producent festivalu Pavol Kelley.

Tohtoročné Kremnické gagy budú výnimočne trvať štyri dni, slávnostné otvorenie festivalu sa uskutoční vo štvrtok (26. 8.) o 13.00 h v areáli Mestského hradu Kremnica. Podujatie prinesie približne 40 hodín živého umenia so zameraním na humor vrátane bohatého programu pre deti.

Spomienkou na uplynulé štyri desaťročia humorného festivalu bude výstava karikatúr a výtvarného humoru, na ktorej vystavujú všetci nominovaní a laureáti ceny Zlatý gunár. Predchádzajúce ročníky Kremnických gagov priblíži i výstava fotografií 40 rokov festivalu humoru. Súčasťou programu bude aj Štúdio L+S, Radošinské naivné divadlo, Nový cirkus Younák, Divadlo Komédie, Košické bábkové divadlo či Bábkové divadlo na rázcestí a mnohí ďalší, chýbať nebudú ani tradičné živé námestia a umelci v uliciach.

Jubilejný ročník podujatia bude spomínať aj na veľké osobnosti slovenského divadla, ktoré už nie sú medzi nami.

„Čaká nás spomienkový program na Mariána Labudu a Stana Dančiaka. Budeme spomínať aj na Jula Satinského, ktorého knihu Moji milí Slováci bude každý večer čítať Juraj Kemka. Môžete si tiež vypočuť legendárne audionahrávky Radič Počasia, v ktorých Stano Radič predpovedá, ako bolo, ale aj koncert Jaro Filip Tribute band,“ vymenoval Kelley.

V súvislosti s pandémiou nového koronavírusu budú kapacity jednotlivých scén a priestorov obmedzené. Celý festival sa riadi režimom OTP, vstup je teda povolený pre zaočkované osoby, osoby s negatívnym výsledkom testu na ochorenie COVID-19 a ľuďom, ktorí nový koronavírus v uplynulých 180 dňoch prekonali. V spolupráci s mestom Kremnica organizátori pripravili aj odberové miesto na antigénové testovanie, nachádzať sa bude v blízkosti budovy mestského úradu.

Európsky Festival humoru a satiry Kremnické gagy sa v Kremnici prvýkrát konal v roku 1981. Akadémia humoru na podujatí každoročne udeľuje ocenenie Zlatý gunár pre najlepšie umenie daného ročníka. Anticenou Trafená hus zas festival reaguje na aktuálne dianie v spoločnosti.