Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Kresby pripisované Caravaggiovi slávny majster nevytvoril

Portét Medúzy, v gréckej mytológii predstavujúcej jednu z trojice Gorgón, ktorú namaľoval na obradný štít okolo roku 1600 Caravaggio, vlastným menom Michelangelo Merisi. Foto: TASR/AP

Ide o kresby, ktoré sa našli na zámku rodu Sforzovcov v Miláne a o ktorých sa predpokladalo, že sú doteraz neznámymi prácami Caravaggia.

Miláno/Rím 15. decembra (TASR) - Kresby, ktoré sa našli na zámku rodu Sforzovcov (Castello Sforzesco) v Miláne a o ktorých sa predpokladalo, že sú doteraz neznámymi prácami Caravaggia (1571-1610), tento slávny majster nevytvoril.

To je defnitívny záver šesťčlennej medzinárodnej komisie expertov po preskúmaní 95 diel, ktorých nález ohlásili v júli talianski vedci Maurizio Bernardelli Curuz a Adriana Conconi Fedrigolli, píše dnešné vydanie denníka La Repubblica.

O júlovom vyhlásení jestvovali od začiatku isté pochybnosti historikov umenia. Tie ešte zosilneli po tom, čo vysvitlo, že dvojica spomínaných vedcov diela nevidela na vlastné oči, ale posudzovala výlučne prostredníctvom internetu.

Experti, medzi ktorými boli napríklad i odborníci z londýnskeho British Museum i National Gallery, ale i milánskej knižnice Ambrosiana, konštatovali, že práce vznikli v dielni predstaviteľa neskorého manierizmu zo 16. storočia Simoneho Peterzana, považovaného za Caravaggiovho učiteľa. Nejde však o diela samotného Caravaggia, ktorý v mladosti tiež pôsobil v danej dielni.

Až do 17. marca 2013 si kresby možno pozrieť v priestoroch milánskeho Castello Sforzesco.