Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Krištáľové krídlo ocení významné osobnosti Slovenska 20. marca

Na archívnej snímke soška určená pre laureátov Krištáľového krídla. Foto: TASR – Martin Baumann

Diváci spoznajú mená laureátov Krištáľového krídla v oblasti vedy, medicíny, kultúry, hospodárstva, filantropie či športu.

Bratislava 15. marca (TASR) - Jubilejný 25. ročník udeľovania cien Krištáľové krídlo pre významné osobnosti Slovenska sa uskutoční v nedeľu 20. marca v Sále Opery a baletu Slovenského národného divadla (SND). V priamom prenose ho odvysiela RTVS na Jednotke o 20.30 h.

"Počas galavečera sa dozvieme mená laureátov ocenenia Krištáľové krídlo za rok 2021 v deviatich kategóriách a odovzdaná bude aj mimoriadna cena Štefanovi Svitkovi," uviedla pre TASR PR manažérka Radmila Lukačovičová.

Diváci spoznajú mená laureátov Krištáľového krídla v oblasti vedy, medicíny, kultúry, hospodárstva, filantropie či športu. Z vyše 140 nominácií za rok 2021, ktoré do odborných diskusií priniesli porotcovia i široká verejnosť, sa do finálneho výberu dostalo 26. "Každá z nich v hodnotenom roku dosiahla vo svojom odvetví mimoriadnu odbornosť a úspech," podčiarkujú organizátori.

Pri príležitosti jubilejného ročníka pripravili spolu s režisérmi a scenáristami niekoľko programových prekvapení. "Hostí a divákov prevedie galavečerom netradičné zoskupenie až desiatich moderátorov, ktorí sa budú v moderátorských vstupoch počas večera striedať," prezradila riaditeľka Krištáľového krídla Katarína Srkala. Dodala, že diváci sa tak môžu tešiť na mená, ako Ivo Gogál, Janette Štefánková, Michaela Čobejová, Adriana Kučerová, Marianna Ďurianová, Karin Haydu, Anna Žitná Lučaiová, Danka Barteková, Lucia Hurajová a Karin Majtánová.

V programe galavečera vystúpia Adam Ďurica, Emma Drobná, Terézia Kružliaková, Adriana Kučerová, Rebeka Jenisová, Adam Pavlovčin, Michal Noga, Monika Bagárová a Radovan Tariška. Slávnostnú atmosféru večera hudobne podčiarkne Symfonický orchester Slovenského rozhlasu pod vedením dirigenta Adriana Kokoša.

Členovia odborných porôt a verejnosť nominovali na ocenenie Krištáľové krídlo za rok 2021 osobnosti a počiny v deviatich kategóriách. Aj tento rok rozhodla veľká porota o laureátovi mimoriadnej ceny. Tú udelila motocyklovému pretekárovi Štefanovi Svitkovi, ktorý v januári na Rely Dakar 2021 predviedol špičkové športové výkony, ale aj mimoriadny ľudský rozmer zápolenia a športového ducha. Ocenenie si prevezme rovnako ako ostatní laureáti na galavečere 20. marca.