Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Kultúra

Krížová cesta z Handlovej v Prahe

Foto: SNM

Inštaláciu jedinečného Christologického cyklu s nádhernou Krížovou cestou z Handlovej môžete vidieť v kostole Najsvätejšieho Salvátora v Prahe.

Praha 14. februára (OTS) - Slovenské národné muzeum – Múzeum kultúry karpatských Nemcov (SNM – MKKN) v spolupráci s Akademickou farnosťou Praha, Centrom teológie a umenia pri Katolíckej teologickej fakulte Univerzity Karlovej a Rímskokatolíckou farnosťou v Handlovej sprístupnilo 14. februára 2024 inštaláciu jedinečného Christologického cyklu s nádhernou Krížovou cestou z Handlovej v kostole Najsvätejšieho Salvátora v Prahe.

Dielo, vytvorené v maliarskej dielni „Ľudovít Schramek a syn“ v Banskej Štiavnici, pozostáva z 28 plechových tabúľ, osadených v roku 1926 na emporu pôvodne gotického farského kostola sv. Kataríny v Handlovej. Jedinečnosť výjavu umocňujú viditeľné stopy výbuchu bomby, ktorá 26. marca 1945 kostol zdevastovala. Obrazy v blízkosti explózie boli na mnohých miestach poškodené tlakovou vlnou a perforované črepinami. Tabule zachránené z rozvalín boli uložené a pred nedávnom znovu objavené na povale kostola.

Inštalácia na konštrukcii 6 x 3 metre je tak vystavená po prvý raz od konca 2. svetovej vojny v presbytériu kostola Najsvätejšieho Salvatora pri Karlovom moste v Prahe. V priebehu roka sa pripravujú inštalácie cyklu aj na Slovensku a následne dôjde k jeho definitívnemu umiestneniu v kostole v Handlovej.