Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Kubalov Zbojník Jurko má 35 rokov, ešte stále baví filmových fanúšikov

Foto: TASR/Ivan Rychlo

Viktor Kubal sa pri filme inšpiroval ľudovou slovesnosťou, rozprávkami, poverami, legendami a piesňami.

Bratislava 5. mája (TASR) - Premiéra prvého slovenského dlhometrážneho kresleného filmu Zbojník Jurko od Viktora Kubala sa uskutočnila pred 35 rokmi v bratislavskom kine Slovan. Diváci si ho po prvýkrát mohli pozrieť 6. mája 1977.

Slovenský výtvarník a karikaturista Viktor Kubal začal pracovať na Zbojníkovi Jurkovi v apríli 1974. Posledné úpravy a práca boli dokončené koncom v roku 1976. Film pozostával zo 45.000 obrázkov a 600 obrázkov pozadia, ktoré si Kubal naskicoval priamo z Terchovej. Viktor Kubal chodil v tejto obci niekoľko rokov do školy a potom tam pravidelne trávil prázdniny. Zbojník Jurko je jeho pohľadom na legendu o Jánošíkovi. Inšpiroval sa ľudovou slovesnosťou, rozprávkami, poverami, legendami a piesňami.





Celý príbeh sa nesie v humornom duchu, hoci pátos, paródia a irónia sú tiež prítomné. Jednoduchá kresba charakteristická pre autora zbytočne neodvádza pozornosť diváka, ktorý sa môže sústrediť na dej. Celý príbeh je nemý. V úvodnej časti vystupuje rozprávač, potom divák počúva sprievodnú hudbu, niekoľko piesní a muziku s terchovskou nôtou. Nechýba víla, ktorá kŕmi opustené batoliatko, personifikovaný ohník-plamienok, zázračný opasok dávajúci silu aj ľúbostný príbeh Jurka a jeho milej, na ktorú tečú slinky mocipánovi.

Kubalov zbojník Jurko nekončí smrťou na háku ako Jánošík, ukáže sa, že pandúri obesili za rebro figurínu zo slamy v jeho šatách.

Svieža originalita príbehu ako ju podáva majster Kubal pobaví filmových priaznivcov aj po mnohých rokoch.