Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

K udalostiam augusta 1968 patria aj Marta Kubišová a Karel Kryl

Na snímke Marta Kubišová. Foto: FOTO TASR/Bohdan Kopčák

Modlitba pro Martu je symbolom dvoch udalostí v ére Československa, okrem obsadenia spojeneckými vojskami v auguste 1968 aj novembrovej Nežnej revolúcie v roku 1989.

Bratislava 21. augusta (TASR) – Pieseň Modlitba pro Martu speváčky Marty Kubišovej sa v auguste 1968 stala protestsongom proti okupácii Československa vojskami Varšavskej zmluvy.

Rovnakú úlohu zohrala aj pieseň Bratříčku zavírej vrátka speváka a básnika Karla Kryla.

Modlitba pro Martu autorov Jindřicha Brabca a Petra Radu je klenotom medzi piesňami Marty Kubišovej. Speváčka ju nahrala 23. augusta 1968, na organe hral Milan Dvořák, na klavíri Angelo Michajlov a na bicích nástrojoch spevák Karel Černoch. Pieseň je symbolom dvoch udalostí v ére Československa, okrem obsadenia spojeneckými vojskami v auguste 1968 aj novembrovej Nežnej revolúcie v roku 1989. Text piesne „Ať mír dál zůstává s touto krajinou, zloba, závist, zášť, strach a svár, ty ať pominou,“ poznajú všetci pamätníci oboch udalostí. Naživo, bez hudobného sprievodu ju Kubišová zaspievala aj 21. novembra 1989 z balkóna na Václavskom námestí na začiatku Nežnej revolúcie. Po jej boku stáli Alexander Dubček a Václav Havel.

V booklete k CD Boxu Marty Kubišovej Zlatá šedesátá speváčka na nahrávanie v auguste 1968 spomína: „Na to sa snáď ani nedá zabudnúť. Na iné nahrávky áno, ale na túto nie. Ako mi bolo pri nahrávaní je ťažko rozprávať. Samotná pieseň, skomponovaná už predtým pre televízny seriál Pieseň pre Rudolfa II. mi báječne sadla. K tomu tie okolnosti, myslela som, že sa asi zrútil svet.“



Práve dnes má v slovenských kinách premiéru dokumentárny film Magický hlas rebelky režisérky Olgy Sommerovej, ktorý mapuje spevácku a životnú dráhu Marty Kubišovej. Nechýba v ňom ani pieseň Modlitba pro Martu.

Čo znamená táto pieseň pre samotnú speváčku? „Jedna pani mi kedysi povedala – pani Kubišová, vy ste sa pre tú pieseň narodili. Ja som jej odpovedala, že asi áno.“

V roku 1944 sa narodil český pesničkár a básnik Karel Kryl. Patril k veľkým odporcom komunizmu. Najavo to dal svojimi skladbami.
Foto: TASR/Vladimír Benko
Piesňou Bratříčku, zavírej vrátka reagoval na augustové udalosti aj spevák a básnik Karel Kryl. V marci 1969 vyšla aj rovnomenná LP platňa.

V septembri 1969 emigroval Kryl do NSR, pracoval v rozhlasovej stanici Slobodná Európa.

V roku 1971 nahral v Nemecku koncertnú verziu platne Bratříčku, zavírej vrátka. Tá sa potom do Československa dovážala ilegálne v obale platne ako Viedenské valčíky.