Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Kultoví Primal Scream vystúpia po prvý raz v Bratislave

Primal Scream Foto: Koolfabrik

Primal Scream pôsobia v zostave: Bobby Gillespie (spev), Andrew Innes (gitara), Martin Duffy (klávesy), Simone-Marie Butler (basgitara), Darrin Mooney (bicie nástroje) a Barrie Cadogan (gitara).

Bratislava 22. júla (TERAZ.sk) - Škótska alternatívno-rocková formácia Primal Scream sa po 31 rokoch na scéne konečne objaví aj na Slovensku. Organizátori BA City Beats ju chceli už na júnový festival, no napokon z toho bude exkluzívny klubový koncert. V utorok 19. novembra zahrajú Primal Scream v bratislavskom klube LOFT! na Továrenskej ulici. Na koncerte predstavia najnovší album More Light (2013), na ktorom hosťoval legendárny Robert Plant z Led Zeppelin a tiež Kevin Shields z My Bloody Valentine. Priaznivci kapely združenej okolo speváka Bobbyho Gillespieho sa určite dočkajú aj starších skladieb vrátane tých z albumu Screamadelica (1991), ktorý skupine vyniesol historicky prvú Mercury Prize.

Oddnes do stredy 26. júla, teda prvé tri dni, budú stáť vstupenky v sieti Ticketportal 29 eur. Od štvrtka 27. júla sa budú dať lístky v predpredaji kúpiť za 33 eur. Táto cena bude platiť do 31. augusta. Následne sa zvýši na 35 eur. V prípade, že sa koncert nevypredá, bude vstupné na mieste 39 eur.



Aj keď sa pri kapele Primal Scream často spomína najmä nahrávka Screamadelica, ktorá vo Veľkej Británii dosiahla dvojnásobnú platinu, ani z ďaleka nejde v rámci jej diskografie o jediný ospevovaný album. Príkladom je štúdiovka XTRMNTR (2000), ktorú prestížny magazín NME označil za tretí najlepší album uplynulej dekády (2000 - 2009). Podľa magazínu Gigwise je táto štúdiovka šiestym najlepším albumom vydaným v rokoch 2000 až 2009.

Primal Scream ale nespia na vavrínoch a naďalej produkujú skvelú hudbu. Na ostatnom, už desiatom štúdiovom albume More Light produkovanom Davidom Holmesom stavili na moderný rock'n'roll plný psychedelických zvukov, ktorý im kritika zhltla aj s navijakom. Za všetko hovoria hodnotenia: NME 8/10, Drowned in Sound 8/10, Consequence of Sound 4/5. A aby sme nešli až tak ďaleko za hranice, český hudobný magazín Rock&Pop dal tejto nahrávke 4,5 hviezdičky z 5 možných, pričom ju odvážne označil ako za nahrávku ktorá sa raz stane klasikou.

V súčasnosti Primal Scream pôsobia v zostave: Bobby Gillespie (spev), Andrew Innes (gitara), Martin Duffy (klávesy), Simone-Marie Butler (basgitara), Darrin Mooney (bicie nástroje) a Barrie Cadogan (gitara). Všetci sa ukážu aj v Bratislave, ktorá bude jedinou slovenskou zastávkou ich európskeho turné.