Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Kultová komédia Utekajme, už ide! nebola filmom o bytových problémoch

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Ján Krošlák

Kultová komédia rozpráva príbeh o ľudskom šťastí, indickej mágii a manželskej nevere.

Bratislava 21. októbra (TASR) - Komédia Utekajme, už ide!, ktorú v roku 1986 nakrútil režisér Dušan Rapoš, otvorila v utorok (20. 10.) prehliadku Týždeň slovenského filmu. Digitálne reštaurovaný film sa do programu online prehliadky zameranej na snímky, ktoré tento rok získali ocenenie Slnko v sieti, dostal pri príležitosti udelenia ceny Milanovi Lasicovi za Výnimočný prínos slovenskej audiovizuálnej kultúre.

Kultová komédia rozpráva príbeh o ľudskom šťastí, indickej mágii a manželskej nevere. Príbeh zobrazuje manželov Syslovcov, ktorí sa spolu s dvoma deťmi tiesnia v malom panelákovom byte. V rodine panuje nervozita a trpí aj intímny život manželov. Jedného dňa sa manželovi náhodou podarí prebúrať do prepychového susedného bytu kúzelníka Mahma. Rodina začne čoraz častejšie tajným vchodom navštevovať susedov byt a využíva jeho komfort. Sled udalostí prináša prekvapivé vyústenie.

Lasica stvárňuje vo filme kúzelníka Júliusa Mahma, hoci pôvodne mal hrať inú úlohu. Vo videu, ktoré bolo súčasťou online projekcie, uviedol, že "film popisuje dobu, v ktorej vznikol. Dobu končiaceho sa socializmu, hoci vtedy sme nevedeli, že socializmus sa už končí". Vzhľadom na obdobie, v ktorom tento úsmevný film vznikol, má snímka nielen komediálny aspekt, ale je v nej skrytá aj spoločenská kritika. "Nebol to film o bytových problémoch, ale o prekopaní sa do iného sveta – úniku zo sveta socializmu do kapitalizmu," povedal o filme neskôr Rapoš. "Všetkým bolo jasné, o čo ide, ale film bol vymyslený veľmi rafinovane, a tak ho nemohli napadnúť. Navonok išlo totiž o 'bytovú komédiu'."

Rapoš natočil túto komédiu podľa scenára Jozefa Slováka a Jozefa Heribana rok po svojom úspešnom filme Fontána pre Zuzanu (1985). Hlavné úlohy v nej stvárnili Marián Zednikovič a Zuzana Bydžovská. Vo filme okrem Lasicu vystupuje aj Július Satinský. "To, že sa nám podarilo dostať pána Lasicu na plátno ešte spolu so Satinským, bolo veľkým víťazstvom. Spolu s pánom Menzlom dali komédii ten správny intelektuálny nadhľad a akúsi príjemnú eleganciu," cenil si režisér účasť oboch tvorcov vo filme. Film sa po uvedení v kinách stretol s veľkým diváckym ohlasom. Získal aj niekoľko domácich ocenení a zastupoval československú kinematografiu na 32. ročníku Londýnskeho filmového festivalu.

Online Týždeň slovenského filmu uvedie sedem víťazných snímok národnej ceny Slnko v sieti – Nech je svetlo Marka Škopa, Amnestie Jonáša Karáska, Hodinárov učeň Jitky Rudolfovej, Punk je hned! Juraja Šlauku, Loli paradička Richarda a Víťa Staviarskych, Dobrá smrť Tomáša Krupu a animovaný film Šarkan Martina Smatanu. Na platforme www.kino-doma.sk si ich diváci môžu pozrieť do 10. novembra. "Projekcie sú naplánované každý utorok a štvrtok ako live stream o 20.20 h a pred každým filmom bude uvedené krátke video s tvorcami filmov," uviedla pre TASR Simona Nôtová, tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu (SFÚ). Na www.tyzdenfilmu.sk sú filmy dostupné do 26. októbra.