Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Balet SND pripravuje ďalší ročník projektu Umenie pre život

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Iniciátorom projektu podpory boja proti onkologickým chorobám v spojení s tanečným umením bol bývalý riaditeľ Baletu SND Mário Radačovský v roku 2008.

Bratislava 14. októbra (TASR) – Balet Slovenského národného divadla v spolupráci s Národným onkologickým ústavom (NOÚ) pripravuje ďalší ročník projektu Umenie pre život. Tanečný galavečer sa uskutoční v piatok 22. októbra o 18:00 v novej budove SND. TASR o tom informovala tlačová tajomníčka SND Izabela Pažítková.

Podujatie má za cieľ upozorniť na problematiku prevencie a liečby onkologických ochorení. „Názov Umenie pre život vychádza z filozofie umenia liečiť a umenia pomáhať," dodala Pažítková ku charitatívnemu galavečeru, ktorý má podporiť aktivity NOÚ zamerané na zvýšenie kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti, komfortu pacientov a na rozvoj pracovísk ústavu.

Počas galavečera vystúpia hviezdy tanečného umenia zo zahraničia i domáci umelci. Z Baletu Parížskej opery sa predstaví tanečný pár Ludmila Pagliero, danseuse étoile a prvý sólista tejto scény Audric Bézard, z Holandského národného baletu prví sólisti Maia Makhateli, Jozef Varga a Jakob Feyferlik, zo Stuttgartského baletu tanečný pár Miriam Káčerová a Roman Novitzky a ďalší hostia.

Organizátori avizujú, že diváci budú mať príležitosť vidieť časti choreografií alebo nové diela, ktoré nie sú súčasťou repertoáru našej prvej baletnej scény. Napríklad duetá z diel choreografov Rolanda Petita, Rudolfa Nurejeva, Kennetha MacMillana, Johna Cranka či Maura Bigonzettiho. V programe figuruje aj vystúpenie tanečníkov z Baletu Národného divadla Brno či sólistov Baletu Štátneho divadla Košice.

Iniciátorom projektu podpory boja proti onkologickým chorobám v spojení s tanečným umením bol bývalý riaditeľ Baletu SND Mário Radačovský v roku 2008. Myšlienku rozvíjal na poste riaditeľa Baletu SND Jozef Dolinský ml. najmä v rokoch 2013 – 2016, keď sa začal tento večer uvádzať pod titulom Umenie pre život.