Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Balet SND uvádza premiéru tanečnej fresky E. Cluga Carmina Burana

Na snímke choerograf Edward Clug počas tlačovej konferencie Slovenského národného divadla (SND) pred premiérou baletu Carmina Burana 17. mája 2023 v SND v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Ako vysvetlil Clug, jeho choreografii dominuje kruh, ktorý je iniciačným momentom pre tanečníkov, začiatkom i koncom, jednoduchosťou i dokonalosťou.

Bratislava 17. mája (TASR) - Vizualitou, dynamikou i mystikou môže prilákať do Slovenského národného divadla (SND) tanečná freska Edwarda Cluga Carmina Burana. Premiéra baletného diela s hudbou Carla Orffa a tanečnou kompozíciou jedného z najžiadanejších choreografov súčasnosti a umeleckého šéfa baletu Slovinského národného divadla sa uskutoční v piatok 19. mája.

Tvorcovia na stredajšej tlačovej konferencii pripomenuli, že scénická kantáta Carmina Burana nemeckého skladateľa Carla Orffa patrí k najslávnejším hudobným dielam. "Skladateľ v nej nadviazal na myšlienky Richarda Wagnera o 'absolútnom umeleckom diele' v snahe vytvoriť koncept 'theatrum mundi' (divadlo sveta), ktorý prepája hudbu, pohyb a reč," približuje SND titul, ktorý s baletným súborom vytvoril choreograf Edward Clug. Divákov môže osloviť prostredníctvom diela, v ktorom sa v toku tanečných obrazov na scéne odvíja evolúcia života.

Ako vysvetlil Clug, jeho choreografii dominuje kruh, ktorý je iniciačným momentom pre tanečníkov, začiatkom i koncom, jednoduchosťou i dokonalosťou. Choreograficko-režijná koncepcia Carminy Burany ponúka vizuálne čistý a energeticky hypnotizujúci zážitok zo spojenia hudobnej reči a tanca. "Edward Clug využil symbol kruhu v symbióze mužskej a ženskej energie, pre každého diváka to symbolizuje niečo iné, či už je to kolobeh prírody, života alebo celkovo energiu. Človeka dokonca prirovnal k družici rotujúcej vo vesmíre, ktorá sa spája s ostatnými, čo symbolizuje ľudské vzťahy, a potom ich prírodnou silou zase od seba odpútava," povedala pre TASR k novinke v repertoári Baletu SND jeho riaditeľka Nina Poláková.

"S dielom Carmina Burana má každý svoje skúsenosti a očakávania spojené s touto skladbou, bude určite zaujímavé zažiť ju aj z iného uhla pohľadu, nielen s emóciami alebo dopadom, ako by sme možno očakávali. Sú to emócie, ale v inom zmysle," poznamenal k jednodejstvovej tanečnej kompozícii Clug, choreograf rumunského pôvodu, ktorý 20 rokov vedie novým a svojským smerom balet Slovinského národné divadla v Maribore.

Poláková potvrdila, že dielo vybrala v spolupráci so svojím tímom hlavne vďaka myšlienke predstaviť slovenskému publiku najžiadanejších a najlepších svetových choreografov. S Clugom mala možnosť spolupracovať ešte počas jej pôsobenia vo Viedenskom štátnom balete. "Som presvedčená o tom, že diváci pri vzhliadnutí tejto inscenácie budú mať hlboký a nezabudnuteľný umelecký zážitok," uzavrela.