Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Kultúra

Francúzsky deň v Bratislave sa opäť uskutoční po dvojročnej pauze

Na snímke návštevníci podujatia pod názvom Francúzsky deň v rámci Bratislavského kultúrneho leta 2022 na Hlavnom námestí v Bratislave 14. júla 2022. Foto: TASR - Pavol Zachar

Bezplatný kultúrny program ponúkne hudobné vystúpenia a koncerty. Predstavia sa víťazi tohtoročnej edície speváckej súťaže Spievam po francúzsky.

Bratislava 14. júla (TASR) - Hlavné námestie v Bratislave sa vo štvrtok opäť zmení na francúzsky trh plný gastronomických a kultúrnych zážitkov. Po dvojročnej prestávke sa tam uskutoční Francúzsky deň.

"Po desiaty raz oslávime s obyvateľmi a návštevníkmi hlavného mesta francúzsky štátny sviatok pri príležitosti výročia Dobytia Bastily," uviedla pre TASR Daniela Gálová z Francúzskeho inštitútu na Slovensku, ktorý podujatie organizuje spolu s francúzskym veľvyslanectvom.

Organizátori pripomínajú, že Bastilu ako symbol "starého režimu" napadli a dobyli Parížania 14. júla 1789. Táto udalosť zaznamenala začiatok Veľkej francúzskej revolúcie (1789 – 1799), počas ktorej boli po prvý raz položené základy ľudských práv.

Na snímke návštevníci podujatia pod názvom Francúzsky deň v rámci Bratislavského kultúrneho leta 2022 na Hlavnom námestí v Bratislave 14. júla 2022.
Foto: TASR - Pavol Zachar


Francúzsky deň sa koná v rámci Bratislavského kultúrneho leta 2022. Na Hlavné námestie prináša od 14.00 h dve desiatky stánkov, ktoré ponúknu občerstvenie vo forme dezertov, syrov či nápojov. Okrem francúzskych farieb a chutí si prídu na svoje aj milovníci francúzskeho jazyka, športu či kozmetiky. Vo Francúzskom inštitúte si deti a mládež môžu užiť kreatívne animácie, prebieha tam tiež burza francúzskych kníh.

Bezplatný kultúrny program ponúkne hudobné vystúpenia a koncerty. Predstavia sa víťazi tohtoročnej edície speváckej súťaže Spievam po francúzsky. Duo Bolides uvedie zmes francúzskej piesne (chanson francaise) a popu s prvkami trapovej a elektronickej hudby. Oslava francúzskeho štátneho sviatku v Bratislave vyvrcholí koncertom slovensko-francúzskej skupiny Roc'hann, ktorá zahrá a zaspieva bretónske piesne o láske, mori a námorníkoch.

Organizátormi podujatia je aj Francúzsko-slovenská obchodná komora s podporou bratislavského magistrátu, mestskej časti Staré Mesto, Bratislavského kultúrneho a informačného strediska (BKIS) a ďalších partnerov.