Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Kultúra

Činohra SND uvádza premiéru inscenácie Ježiš z Montrealu

inohra Slovenského národného divadla (SND) uvedie 3. februára 2024 premiéru titulu Ježiš z Montrealu Foto: TASR/SND

V hlavnej úlohe divadelného Ježiša z Montrealu sa predstaví Martin Šalacha.

Bratislava 2. februára (TASR) - Činohra Slovenského národného divadla (SND) uvedie 3. februára premiéru titulu Ježiš z Montrealu. Ide o divadelnú adaptáciu filmovej predlohy kanadského režiséra Denysa Arcanda. "Jeho príbeh je pátraním po zmysle a mieste duchovnosti v modernom, urbanizovanom, vedeckom svete, no i satirickým pohľadom na svet umenia, a divadla zvlášť," uvádza SND k novinke v réžii Jána Luterána.

Na piatkovej tlačovej konferencii uviedol, že Arcadov film mu dal do pozornosti dramaturg Daniel Majling. Podľa Luterána sa veľká časť adaptácie udiala aj počas skúšobného procesu. "Tým, že ide o film, sme podobu hľadali spolu s hercami v rámci tvorivého tímu," dodal k dielu z roku 1989, ktoré posunul do súčasnosti. "Ponechali sme reálie Montrealu, potom sú drobnosti, ktoré sme z filmu vynechali, naopak, niektoré zaujímavé motívy sme pridali na podčiarknutie istých pre nás dôležitých motívov," povedal.

Arcandov film prinášajúci príbeh divadelníka Daniela, ktorý je poverený naštudovaním pašiového príbehu, ale jeho život sa čoraz viac začína prelínať so životom jeho postavy, zarezonoval po svojej premiére na oboch stranách Atlantiku. Bol nominovaný na Zlatý glóbus, Oscara či cenu BAFTA. Z festivalu v Cannes si odniesol Cenu poroty a Cenu ekumenickej poroty.

V hlavnej úlohe divadelného Ježiša z Montrealu sa predstaví Martin Šalacha. "Daniel sa snaží zachytiť podstatu, čo ktorékoľvek náboženstva má, a to je šírenie dobra a lásky, bez ohľadu na to, či veríme v to, že Boží syn z mŕtvych vstal alebo nie. Myšlienky, ktoré nám zanechal, ovplyvnili nielen históriu, ale aj myslenie mnohých ľudí," povedal Šalacha. Jeho herecký kolega Gregor Hološka priznal, že ho zaujal autorov eklektizmus, schopnosť spojiť viacero žánrov v jednom diele. "Posolstvo vidím možno v tom, či je naozaj vždy nutné zažiť alebo byť svedkom niečoho vážneho, ako je napríklad smrť, na to, aby sa ľudia začali meniť," dodal herec.



Alexander Bárta očakáva, že inscenácia priláka ľudí do hľadiska. "Všade kde sa objaví slovo Ježiš, ľudia prídu, otázka je, ako to celé budú vnímať. Toto je inscenácia, ktorá bude mať dva radikálne tábory," myslí si herec, v novom titule zosobňuje vieru, ktorá v jednotlivcovi zlyhá. "Napriek tomu, že hrám kňaza, cítim sa dobre, lebo ľuďom dávam pocit istoty, človek by mal veriť, teraz už ide o to, v čo," podčiarkol Bárta.

Ďalej účinkujú Jakub Rybárik, Anežka Petrová, Zuzana Porubjaková (ako hosť), Richard Stanke, Jana Oľhová, Roman Poláčik, Rebeka Poláková a iní. Počas inscenácie znie živá hudba, ktorej autormi sú Daniel Fischer a Adam Ilyas Kuruc. Scénu navrhol Juraj Kuchárek, kostýmy Alžbeta Kutliaková.