Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Dejiny nitrianskeho divadla priblíži okrem výstav aj seminár

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Seminár dopĺňa aktuálnu sériu výstav s názvom Divadlo v múzeu, múzeum v divadle.

Nitra 20. októbra (TASR) – Zaujímavosti a informácie z rôznych etáp divadelníctva v Nitre prinesie seminár, ktorý organizuje Ponitrianske múzeum v Nitre. Ako informovali organizátori, podujatie s názvom Pohľady do dejín divadiel v Nitre a v jej okolí sa bude konať 25. októbra.

Seminár je určený pre širokú verejnosť. Účastníkom bude prednášať napríklad Ladislav Holečka zo Štátneho archívu v Nitre, ktorý bude hovoriť o počiatkoch piaristického divadla.

„Pracovníčkou štátneho archívu je aj Edina Turanová, ktorá bude hovoriť o Župnom divadle v Nitre do roku 1918. Miroslav Palárik z Katedry histórie Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre zasa priblíži činnosť Slovenského ľudového divadla v Nitre v rokoch 1941 až 1945,“ uviedla Zuzana Vilčeková z Ponitrianskeho múzea.

Seminár dopĺňa aktuálnu sériu výstav s názvom Divadlo v múzeu, múzeum v divadle. Tá je v Ponitrianskom múzeu sprístupnená od 2. septembra do 30. októbra. „Pozostáva z viacerých expozícii, ktoré návštevníkom pomôžu priblížiť históriu divadla v Nitre,“ doplnila Vilčeková.