Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Dejiskom bratislavskej Noci literatúry je Slovenská národná galéria

Na snímke vnútorné priestory zrekonštruovanej Slovenskej národnej galérie (SNG) v Bratislave vo štvrtok 1. decembra 2022. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Séria čítaní úryvkov zo slovenských prekladov kníh súčasných európskych autorov v podaní známych slovenských hercov sa začne na všetkých ôsmich miestach v SNG o 18.00 h.

Bratislava 17. mája TASR) - Slovenská národná galéria (SNG) bude v stredu dejiskom bratislavskej časti medzinárodného podujatia Noc literatúry 2023. Séria čítaní úryvkov zo slovenských prekladov kníh súčasných európskych autorov v podaní známych slovenských hercov sa začne na všetkých ôsmich miestach v SNG o 18.00 h. "Posledné čítania budú o 21.30 h," avizujú organizátori.

Účasť na 15. ročníku podujatia prisľúbili Božidara Turzonovová, Lucia Hurajová, Kristína Svarinská, Judit Pecháček, Peter Šimun či Ivan Gogál. Čítať sa bude v areáli SNG v Bratislave a v ďalších 16 mestách Slovenska zo 16 slovenských prekladov súčasných európskych autorov. Úryvky z nich budú čítať známi slovenskí tradične vždy v polhodinových intervaloch. Návštevníci budú 15 minút počúvať čítanie a 15 minút budú mať čas na presun na ďalšie miesto. Poradie, v akom miesta navštívia, si každý zvolí sám.

"Kultúrna fúzia Noci literatúry a priestorov Slovenskej národnej galérie celkom iste prinesie neopakovateľnú atmosféru v Bratislave. Európska literatúra však zaznie aj v Prahe a v desiatkach českých aj európskych miest, napríklad v Paríži, Amsterdame, Budapešti, Viedni či Sofii. Najvzdialenejšie bude tento rok Baku," hovorí Monika Koblerová, riaditeľka Českého centra v Bratislave, ktoré projekt organizuje v spolupráci s kultúrnymi inštitútmi siete EUNIC, veľvyslanectvami a Zastúpením Európskej komisie na Slovensku.

Tento rok boli do Noci literatúry vybraté úryvky z aktuálnych slovenských prekladov autorov zo 14 európskych krajín: Portugalska, Írska, Švajčiarska, Česka, Francúzska, Poľska, Maďarska, Rakúska, Španielska, Talianska, Belgicka, Holandska a Ukrajiny, Slovensko bude reprezentovať kniha Stanislava Rakúsa Ľútostivosť.

V SNG sa bude čítať na ôsmich miestach, ktoré návštevníkov prevedú novým interiérom. Na každom z miest odznejú dva úryvky naraz v podaní dvojice interpretov. "Dvojice dávajú podujatiu novú dynamiku. Na každom mieste si vypočujete iný text v inom tempe, v inej poetike, s inou pointou. Môžete absolvovať zopár, ale aj všetky čítania, a tak získať komplexný prehľad o aktuálnych slovenských prekladoch európskych autorov," dodáva k Noci literatúry jej projektová vedúca Petra Darovcová.

Na podujatí sa zúčastnia aj ďalšie slovenské mestá - Humenné, Liptovský Mikuláš, Nitra, Dolný Kubín, Košice, Modra, Levice, Levoča, Senec, Trnava, Galanta, Nové Zámky, Žilina, Martin, Považská Bystrica. Účasť na podujatí nezrušila napokon ani Banská Štiavnica napriek komplikáciám s nedávnym ničivým požiarom.