Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Divadelný ústav vyhlásil 13. ročník súťaže Dramaticky mladí

Ilustračná snímka. Foto: TASR – František Iván

Slávnostné vyhlásenie víťazov súťaže bude spojené so scénickým čítaním finálových textov v podaní profesionálnych hercov.

Bratislava 23. februára (TASR) - Divadelný ústav vyhlásil 13. ročník súťaže o najlepší dramatický text autorov vo veku od deväť do 18 rokov - Dramaticky mladí. "Môže sa na nej zúčastniť každý, kto má zaujímavý nápad a chuť vyskúšať si napísať divadelnú hru," uviedla pre TASR koordinátorka projektu Dominika Zaťková.

"Súťaž dáva všetkým mladým rovnakú príležitosť pretaviť do dramatickej podoby svoje pocity, myšlienky a zážitky, ponoriť sa do sveta svojej fantázie a nechať do nej vstúpiť aj ostatných," dodala s tým, že tematické zameranie hier nie je ohraničené.

Prihlásené texty posúdi odborná porota, ktorej členkami tento rok sú Miriam Kičiňová, dramaturgička a riaditeľka Činohry Slovenského národného divadla (SND) a teatrologičky Dária Fojtíková Fehérová a Lenka Dzadíková.

Slávnostné vyhlásenie víťazov súťaže bude spojené so scénickým čítaním finálových textov v podaní profesionálnych hercov. Divadelný ústav finále súťaže pripravuje v spolupráci s Činohrou SND, uskutoční sa v júni na doskách našej prvej divadelnej scény.

Uzávierka súťaže je 15. mája. Súťažné texty majú autori poslať elektronicky na dominika.zatkova@theatre.sk alebo poštou na adresu Divadelného ústavu. Potrebné je uviesť meno, priezvisko, adresu/kontakt a vek autora.

Súčasťou projektu Dramaticky mladí sú okrem súťaže textov mladých autorov aj každoročné dielne kreatívneho písania. Realizujú sa počas divadelnej sezóny vo vybraných profesionálnych divadlách na Slovensku pod vedením profesionálnych divadelníkov. V tomto roku dielne pôsobia v banskobystrickom Bábkovom divadle na Rázcestí, Mestskom divadle Žilina, Divadle Jána Palárika v Trnave a v Činohre SND.