Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Kultúra

Na premiéru inscenácie Dracula pozýva Divadlo Aréna

Na archívnej snímke budova divadla Aréna. Foto: TASR Jaroslav Novák

Legendárneho Draculu z románovej predlohy Brama Stokera upravil a režíruje Gejza Dezorz podľa filmového scenára Garreta Forta.

Bratislava 3. júna (TASR) - Bratislavské Divadlo Aréna prináša pred záverom sezóny premiéru inscenácie Dracula. "Inscenovanie príbehu o najznámejšom upírovi je poctou kultovému čierno-bielemu filmu z roku 1931 v hlavnej úlohe s ikonickým Bélom Lugosim," uvádza divadlo k piatkovej premiére na javisku DPOH, kde dočasne hráva počas prebiehajúcej rekonštrukcie budovy.

Legendárneho Draculu z románovej predlohy Brama Stokera upravil a režíruje Gejza Dezorz podľa filmového scenára Garreta Forta. Divákov čaká podľa vyjadrení tvorcov inscenácie nezabudnuteľný vizuálny zážitok. "Vždy ma fascinovala filmová verzia režiséra Murnaua, expresionistický film z roku 1922 v hlavnej úlohe s Maxom Schreckom, ale zároveň ma priťahovala aj komerčnejšia predstava spracovania režiséra Toda Browninga z roku 1931, kde hlavnú úlohu grófa Draculu stvárnil americký herec s rumunskými koreňmi Béla Lugosi, ktorý sa stal fenoménom, znakom Draculu v popkultúre," povedal pre TASR Dezorz. Jeho vyše 20-ročným snom bolo spojiť dva filmového pohľady a adaptovať ich na divadelné javisko, nemienil nikdy inscenovať divadelnú verziu knihy.

Režisér pripúšťa, že chcel v dramatickom umení využiť filmové postupy i postupy bábkového divadla, aby vytvoril "plnokrvný" javiskový tvar. "Nápad som ponúkol pánovi Kukurovi, lebo Divadlo Aréna je odvážne a projekt je aj bol odvážnym a veľmi náročným," poznamenal ku genéze divadelno-filmového Draculu Dezorz.

Diváci sa podľa jeho slov majú pripraviť na Draculu nemého, plnokrvného aj strašidelného, vizuálne atraktívneho, sugestívneho. "Bude rozprávať príbeh zla, lásky, vášne, ale bude iný," podčiarkol režisér s tým, že tvorcovia spracovali scenár filmu, ktorý vznikol na základe divadelnej adaptácie hranej v 20. a 30. rokoch na Broadwayi. "Skĺbili sme akoby dva texty do jedného, vytvorili sme celkom atraktívny tvar - krvavú melodrámu. Je to aj konverzačka, jemne hororová, mierne úsmevná aj lyrická."

V hlavnej úlohe sa predstaví Sáva Popovič. Ďalej účinkujú Robert Roth, Broňa Kováčiková, Ján Jackuliak, Michal Režný, Ján Greššo, Sára Polyáková, Gregor Hološka, Alžbeta Králiková, Anrej Kováč a Alexander Maďar. Scénu navrhol Pavol Andraško, kostýmy Lucia Šedivá. Autorom hudby je Henrich Leško.