Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Do noci múzeí a galérií sa zapojilo vyše 100 inštitúcií

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

SNM a Zväz múzeí na Slovensku ako organizátori nemajú doposiaľ k dispozícii presné celoslovenské čísla o návštevnosti.

Bratislava 16. mája (TASR) - Do podujatia Noc múzeí a galérií 2021 sa zapojilo viac ako 100 múzeí a galérií na celom Slovensku. Ich program bolo možné sledovať virtuálne, mnohé z nich sa však dalo po "znovuotvorení" kultúry aj osobne navštíviť.

Zdá sa, že po dlhej absencii kultúra ľuďom skutočne chýba. Pred múzeami a galériami čakali v radoch, kým sa pre nich uvoľní miesto podľa povolených noriem v interiéri," referovala Zuzana Vášáryová zo Slovenského národného múzea (SNM), koordinátorka podujatia v Bratislavskom kraji, v ktorom na akcii participovalo 48 múzeí.

SNM a Zväz múzeí na Slovensku ako organizátori nemajú doposiaľ k dispozícii presné celoslovenské čísla o návštevnosti. Ako priblížila Vášáryová, v Bratislavskom kraji patrili k najnavštevovanejším Múzeum mesta Bratislavy (1256 návštevníkov spolu v siedmich bratislavských expozíciách), Prírodovedné múzeum SNM (658 návštevníkov), Slovenské technické múzeum - Múzeum dopravy (649) a Slovenská národná galéria (593 návštevníkov).

Posledné dva ročníky Noci múzeí a galérií dali podujatiu nový rozmer, z dôvodu pandémie ho podstatnou mierou posunuli do virtuálneho priestoru. Fondové inštitúcie tak okrem bezprostrednej reakcie na aktuálnu krízovú situáciu v spoločnosti rozvinuli i nové trendy prezentácie v kultúre. „Veríme však, že fenomén priameho kontaktu návštevníka s originálnym zbierkovým predmetom či umeleckým dielom ostane aj budúcnosti v tejto oblasti ťažiskom a múzeá a galérie opäť ožijú,“ skonštatovala Vášáryová, ktorá pripomenula, že záštitu nad XVII. ročníkom Noci múzeí a galérií 2021 prevzala prezidentka SR Zuzana Čaputová.