Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

VIDEO: Folkloristi z Parchovian predstavili repliky tradičného odevu

Na snímke prehliadka tradičného odevu obce Parchovany v Múzeu a kultúrnom centre južného Zemplína v Trebišove 28. augusta 2021. Foto: TASR Roman Hanc

Repliky dávnych odevov dali ušiť v rámci projektu financovaného najmä zo zdrojov Fondu na podporu umenia.

Parchovany 29. augusta (TASR) – Repliky tradičného zemplínskeho odevu obce Parchovany sú výsledkom projektu V Parchovenoch taka mouda, ... na kabace harom fodra. Predstavili ich počas sobotňajšej (28. 8.) prehliadky v trebišovskom kaštieli. Ako pre TASR povedal vedúci folklórnej skupiny Parchovianka Jozef Topoľovský, dokopy 20 ženských a mužských krojov budú využívať aj na svojich vystúpeniach.



"Podkladom boli staré krojové súčasti a záznamy na fotografiách, ktoré sme získali od miestnych obyvateľov a podľa toho sme pripravili repliky. Tie materiály už nie sú také ako voľakedy, museli sme trošku riešiť aj to, akú náhradu zvoliť, aby to vyzeralo dobre," uviedol s tým, že do projektu sa zapojili aj starší obyvatelia obce, ktorí pri tvorbe krojov prispeli svojimi znalosťami a skúsenosťami.

Topoľovský spresnil, že ženský parchoviansky kroj je typický tým, že jeho vrchná časť je bohato zdobená. "Ďalším špecifikom nášho ženského kroja sú fodry na spodných sukniach – volány nazývame fodry," spresnil. Súčasťou mužského kroja sú napríklad ostrohy.

Na snímke vpravo vedúci folklórneho súboru Parchovianka Jozef Topoľovský počas prehliadky tradičného odevu obce Parchovany pod názvom V Parchovenoch taka mouda v Múzeu a kultúrnom centre južného Zemplína v Trebišove 28. augusta 2021.
Foto: TASR Roman Hanc


Repliky dávnych odevov dali ušiť v rámci projektu financovaného najmä zo zdrojov Fondu na podporu umenia. Jeho cieľom bolo okrem iného spresniť charakter, tvar a vizuálno-estetickú stránku tradičného odevu obce, ako aj motivovať mládež k tradičným hodnotám. "V budúcnosti by sme radi spracovali aj publikáciu, ktorá by v knižnej podobe podchytila a zdokumentovala špecifiká tradičného odevu obce Parchovany," dodala riaditeľka Múzea a kultúrneho centra Južného Zemplína v Trebišove Beáta Kereštanová.