Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Klavírny recitál Júlie Novosedlíkovej otvorí nový festival Piano Days

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Program, profily účinkujúcich a ďalšie informácie o podujatí sú dostupné na www.in-music.sk a sociálnej sieti organizátora.

Bratislava 19. apríla (TASR) - Slovenská filharmónia (SF) odvysiela v utorok 20. apríla klavírny recitál Júlie Novosedlíkovej, priamy prenos bude dostupný na stream.filharmonia.sk o 20.00 h. "Koncert je súčasťou a úvodným koncertom nového online festivalu Piano Days, ktorý sa koná 16. až 24. apríla, organizuje ho OZ InMusic," TASR o tom informovala Martina Tolstova, tlačová tajomníčka SF.

Mladá slovenská klaviristka Novosedlíková sa začala venovať hre na klavíri v siedmich rokoch. Ako desaťročná interpretovala Myslivečkov klavírny koncert so SF. V roku 2016 absolvovala Konzervatórium v Bratislave s titulom najlepší absolvent roka. Od roku 2016 študuje na Vysokej škole múzických umení (VŠMU). Získala ocenenia na viacerých klavírnych súťažiach doma i v zahraničí. "Okrem štúdia na VŠMU pod vedením Mariana Lapšanského a Jakuba Čižmaroviča absolvovala majstrovské kurzy u renomovaných profesorov ako Pavel Gililov, Bernd Goetzke, Balázs Szokolay a ďalší," priblížila Tolstova umelkyňu, ktorá ako sólistka účinkovala nielen so SF, ale aj s orchestrom Cappella Istropolitana a so Slovenským komorným orchestrom.

Dramaturgia klavírneho recitálu prináša zaujímavý pohľad na uplatnenie majstrovskej hudobnej formy – fúgy vo finále rôznych klavírnych skladieb skomponovaných naprieč štýlovými obdobiami. Novosedlíková do svojho programu zaradila Suitu č. 2 F dur, HWV 427 Friedricha Händla, Sonátu pre klavír č. 31 As dur, op. 110 Ludwiga van Beethovena a jedinú Sonátu e mol pre klavír, op. 2 od Alexandra Moyzesa.

Online festival Piano Days 2021 bude pokračovať ďalšími koncertmi z rôznych slovenských miest. Vystúpia na nich Zuzana Biščáková, Tomáš Boroš, Martina Janegová, Fero Király, Kristína Smetanová a Zuzana Zamborská. Program, profily účinkujúcich a ďalšie informácie o podujatí sú dostupné na www.in-music.sk a sociálnej sieti organizátora.