Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Kniha Jána Viazaničku mapuje súčasnosť vidieka severného Podpoľania

Na snímke autor Ján Viazanička pózuje s publikáciou Krajina Stredu v Banskej Bystrici 17. mája 2023. Foto: TASR - Ján Krošlák

Koncepcia knihy vychádza z tvorivého spracovania pôvodného výstavného a architektonického konceptu projektu Krajina Stredu/Ján Viazanička v kurátorskej koncepcii Zuzany Leškanič Majlingovej.

Banská Bystrica 18. mája (TASR) - Stredoslovenská galéria (SSG) v Banskej Bystrici predstavila v týchto dňoch novú publikáciu banskobystrického fotografa Jána Viazaničku s názvom Krajina stredu. Koncepcia knihy vychádza z tvorivého spracovania pôvodného výstavného a architektonického konceptu projektu Krajina Stredu/Ján Viazanička v kurátorskej koncepcii Zuzany Leškanič Majlingovej.

"Išlo o cyklus dokumentárnych fotografií, mapujúcich vidiecky mikroregión severného Podpoľania. Cyklus zachytáva mikroregión, kam patria obce Dúbravica, Poniky, Ponická Huta, Čerín, Čačín, Hrochoť, Horná a Dolná Mičiná a ďalšie stredoslovenské dediny. Lokalita je špecifická geograficky ako prírodná chránená oblasť Poľana, známa množstvom významných historických pamiatok sakrálnej a svetskej architektúry a bohatým folklórnym dedičstvom," približuje SSG.

"Viazanička sa však nezameriava na miestopisné záznamy poznaného kultúrneho dedičstva, naopak, skúma región okom dokumentárneho fotografa, ktorého viac zaujíma súčasná vizuálna podoba lokality ako cenená kultúrna minulosť," pripomína.

Prezentované dokumentárne fotografie sú v publikácii radené v tematických okruhoch: folklór – viera - príroda – krajina – práca – domov - voľby a komentované ironickými krížovkami Milana Zvadu, ktoré otvárajú osobitosť lokálnej témy do širšieho globálneho kontextu.

Publikácia predstavuje výber z fotografického cyklu Jána Viazaničku, ktorý bol odprezentovaný verejnosti aj na rovnomennej výstave v SSG. V roku 2022 bola autorka koncepcie Zuzana Leškanič Majlingová ocenená udelením ceny Biela kocka za kurátorské spracovanie témy dokumentárnej fotografie, mapujúcej vidiek a jeho kultúrnu identitu v súčasnosti.

Ján Viazanička (1983) je fotograf, pedagóg, kurátor a šéfredaktor časopisu o slovenskej fotografii www.dokumentmagazin.sk. Absolvoval Katedru fotografie a nových médií Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave (2009). Získal ocenenie v rámci Slovak Press Photo (2016, 2018) a nomináciu súťaže Czech Press Photo (2016). V roku 2017 mu Stredoeurópsky dom fotografie v Bratislave udelil ocenenie Fotograf roka.