Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Matičiari zverejnili ďalšiu časť videoseriálu o umelcoch z Liptova

Na archívnej snímke sídlo Matice slovenskej v Martine. Foto: TASR Pavol Ďurčo

Jaroslav Uhel pôsobí ako profesor a zároveň vedúci Katedry výtvarnej kultúry Pedagogickej fakulty Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici.

Liptovský Mikuláš 14. mája (TASR) - Liptovskomikulášski matičiari zverejnili ďalšiu časť videoseriálu o umelcoch a remeselníkoch z Liptova. V poradí štvrté video z dielne Domu Matice slovenskej v Liptovskom Mikuláši približuje pedagóga a výtvarníka Jaroslava Uhela, ktorý pôsobí v radoch matičiarov už viac ako tri desaťročia.

„V predchádzajúcich častiach videoseriálu sme predstavili život a dielo ľudových remeselníkov a neprofesionálnych umelcov. Teraz verejnosti ponúkame možnosť spoznať zaujímavú osobnosť, ktorá dokáže upútať svojimi farbistými životnými príbehmi a veselým prístupom k životu,"
povedal riaditeľ Domu Matice slovenskej Marek Nemec.

Jaroslav Uhel pôsobí ako profesor a zároveň vedúci Katedry výtvarnej kultúry Pedagogickej fakulty Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici. Ťažiskovým zameraním rodáka z liptovskomikulášskej mestskej časti Palúdzka je maľba a kresba. Venuje sa tiež grafickému i knižnému dizajnu, knižnej ilustrácii, priestorovej tvorbe či publicistickej činnosti. Svoje diela pravidelne vystavuje na domácich aj zahraničných výstavných prezentáciách výtvarného umenia. Za svoju tvorbu získal viacero ocenení.