Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Monografia Velikán Michelangelo je aj znaleckým prehľadom

Na archívnej snímke skica The drunkenness of Noah od Michelangela Buonarottiho vo viedenskej galérii Albertina 6. októbra 2010. Foto: TASR/AP

Publikáciu venovanú Michelangelovi Buonarrotimu, označovanému za najväčšieho umelca všetkých čias, uviedli do života historici umenia Juraj Žáry a Vladislav Malast.

Bratislava 9. júna (TASR) - Velikán Michelangelo je názov výpravnej monografie, ktorú v utorok (8. 6.) v Bratislave uviedli do života pekným slovom. Súčasťou krstu bola aj prezentácia desiatich drevených maľovaných oltárov slovenského výtvarníka Martina Augustína, ktorý ich pripravil pre Luxusnú knižnicu.

Publikáciu venovanú Michelangelovi Buonarrotimu, označovanému za najväčšieho umelca všetkých čias, uviedli do života historici umenia Juraj Žáry a Vladislav Malast. Rozčlenená je na tri hlavné kapitoly, ktoré komplexne predstavujú Michelangela ako sochára, maliara a architekta. Prostredníctvom nich dáva autor príležitosť zoznámiť sa s géniom, ktorého tvorbou vstupuje renesancia do svojej vrcholnej fázy a dátum umelcovej smrti býva považovaný za jej ukončenie. Knihu uzatvára umelcov život v skratke.

Čitateľ sa zoznámi aj s dielami, ktoré sú Michelangelovi prisudzované len časťou odborníkov, publikáciu teda možno považovať aj za znalecký prehľad. "Je to vec veľmi odbornej literatúry, ale táto kniha sprostredkováva odbor znalectva bežnému čitateľovi tak, aby mal zážitok z toho, že sa ponára do dobrodružstiev, ktoré zažívajú samotní bádatelia, keď detektívne po niečom pátrajú," povedal pre TASR Malast. Na fakt, že Michelangelo písal aj sonety, upozornil Žáry, ktorý "giganta talianskej renesancie" predstavil aj ako duchovne založeného človeka.
Na archívnej snímke náhrobok pápeža Júliusa II., ktorého ústrednou skulptúrou je sediaca socha Mojžiša v Bazilike San Pietro in Vincoli 11. decembra 2020 v Ríme. Viac ako štyridsať rokov trvalo zhotovenie tohto monumentu, ktorý tridsaťročnému Michelangelovi zadal pápež Július II. v roku 1505.
Foto: TASR/AP

Monografia z pera spisovateľa a vedca renesančného umenia Fabia Scalettiho zaujme nielen pútavým obsahom, ale aj niekoľkými desiatkami fotografií Michelangelových sochárskych a výtvarných diel. Na Slovensku vyšla v rámci Luxusnej knižnice v limitovanom počte 111 očíslovaných výtlačkov. "Už k dnešnému dňu máme viac ako 50 percent nákladu predaného. Náklad je nízky, ale o to je kniha vzácnejšia, naozaj len pre fajnšmekrov a milovníkov Michelangela a renesancie," komentovala pre TASR zakladateľka Ikaru Gabriela Belopotocká vydanie výnimočnej knihy, ktorá má 304 strán a rozmery 300 x 402 mm. Vyšla v špeciálnej kombinovanej väzbe z pravej kože a plátna, uložená je v puzdre s výsekom na chrbte, cez ktorý je vidieť podpis Michelangela.

Ďalšie mimoriadne knižné počiny chce vydavateľstvo priniesť na jeseň. Pripravuje monografiu Botticelli, rovnako od talianskeho vydavateľa, ale chystá aj vlastné projekty, v ktorých predstaví Katedrálu svätého Martina v Bratislave a Dóm svätej Alžbety v Košiciach.