Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Pohoda 2019 pripravila zábavný kvíz z obdobia socializmu

Na snímke návštevníci 23. ročníku multižánrového festivalu Pohoda 2019 na letisku v Trenčíne vo štvrtok 11. júla 2019. Foto: TASR

Hra '89 vznikala niekoľko mesiacov. Mimo trenčianskeho letiska sa do nej nikto nebude mať možnosť prihlásiť.

Bratislava 11. júla (TASR) – Festival Pohoda 2019, ktorý dnes začal na trenčianskom letisku, nie je len o hudobných zážitkoch. Pre mladú generáciu návštevníkov sú pripravené viaceré vzdelávacie aktivity, medzi nimi zábavno-poučný kvíz týkajúci sa obdobia komunizmu. Séria aktivít Rok '89 vznikla pri príležitosti osláv 30. výročia Nežnej revolúcie.

"Mladšia generácia, ktorá sa narodila až po rozdelení Československa, sa tak môže lepšie oboznámiť s obdobím, keď ešte nebola na svete. Séria aktivít na Pohode okrem hry prinesie zábavnú show Velvet talk show, ktorá s humorom a nadhľadom nazrie na revolučné roky," uviedli jej tvorcovia.

Otázok, ktoré sa týkajú obdobia od vzniku totality v roku 1948 až po pád komunizmu na Slovensku v novembri 1989 je 300. "Všetkým nám ide o to, aby naša história rezonovala aj u mladšej generácie a udalosti týkajúce sa Nežnej revolúcie k tomu neodmysliteľne patria. O Nežnej revolúcii je aj film Amnestie. Tieto idey sa stretli v jednom bode, a tým je pád komunizmu," priblížil producent filmu Maroš Hečko.

Hra '89 vznikala niekoľko mesiacov. Mimo trenčianskeho letiska sa do nej nikto nebude mať možnosť prihlásiť. Od septembra bude možné spustiť ju na akomkoľvek počítači či mobile v ktoromkoľvek slovenskom meste. Tvorcovia hry ju ponúkli aj školám, aby zvýšili povedomie o socializme a spoločenskom živote v rokoch 1948 až 1989.