Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

KULTÚRA: Na Hlavnej stanici v Bratislave zaznejú operné árie

Hlavná stanica, archívne foto Foto: TASR – Štefan Puškáš

Iniciatíva Salónik - kultúrne občerstvenie chce týmto koncertom na netradičnom mieste ukázať, že každý priestor sa môže stať kultúrnym vďaka prístupu ľudí.

Bratislava 13. novembra (TASR) - Operné árie v podaní sólistky Slovenského národného divadla (SND) Lindy Ballovej zaznejú v nedeľu 15. novembra o 18.00 v Prezidentskom salóniku na bratislavskej Hlavnej stanici. Iniciatíva Salónik - kultúrne občerstvenie chce týmto koncertom na netradičnom mieste ukázať, že každý priestor sa môže stať kultúrnym vďaka prístupu ľudí.

Podľa slov kurátorky Salónika Zuzany Duchovej je koncert známych operných árií reakciou na špecifiká miesta - negatívne vnímaného komplexu budov na Hlavnej stanici. Stanica tak na chvíľu zažije najvyššiu kultúrnu úroveň, akú bežne zažívajú len budovy divadiel, slávnostnú náladu a vysoké umenie. "Týmto kontrastom chceme povedať, že je dôležité, aby sa ľudia nenechali pohltiť menej pekným priestorom, naopak, aby naň pozitívne vplývali," dodala Duchová.

Linda Ballová je medzinárodne uznávaná sopranistka, aktuálne stvárňuje v SND hlavnú postavu Emilie Marty v opere Vec Makropulos. Vystúpenie v priestore zrekonštruovaného Prezidentského salónika na prvom nástupišti Hlavnej stanice berie ako výzvu. "Väčšinu vystúpení operní speváci absolvujú v kulisách, ktoré vzniknú na mieru opery. Salónik je hotový priestor, ktorý bude pre mňa interpretačnou výzvou," komentovala vystúpenie speváčka, ktorá výber známych árií zaspieva v sprievode klaviristu Branka Ladiča.

"Koncert je určený pre širokú verejnosť a vstup je voľný," uviedla pre TASR za organizátorov podujatia - občianske združenie rese arch Denisa Vološčuková.