Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Nitrianska galéria predstaví tvorbu Roberta Bielika

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Robert Bielik študoval na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave. Neskôr pôsobil ako vysokoškolský pedagóg na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre.

Nitra 10. septembra (TASR) – Nitrianska galéria pripravuje samostatnú výstavu Roberta Bielika, ktorá bude sprístupnená v priestoroch Reprezentačných sál. Výstava bude otvorená 17. septembra a potrvá do 29. novembra.

Robert Bielik vo svojej tvorbe zobrazuje ľudí, ktorí majú v jeho živote dôležité miesto, ale pripomína aj smrť či vyrovnávanie sa s ňou.

„Oslobodzuje sa od nekonečnosti. V zobrazeniach morí, lesov, zvierat dokáže vymaľovať tiché napätie tak príznačné pre človeka. Maľovanie je pre neho prostriedok meditácie nad pominuteľnosťou. Vysnené, hypoteticky absurdné maliarove simulácie fascinujú aj poburujú,“ povedala o umelcovej tvorbe kurátorka výstavy Ľudmila Kasaj Poláčková.

Robert Bielik študoval na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave. Neskôr pôsobil ako vysokoškolský pedagóg na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. Napísal dvanásť kníh. „Posledná s názvom Zorné pole tmy vyšla v zime 2019. To, čo autor nedopovie v maľbe, dopíše v knihe,“ dodala Kasaj Poláčková.