Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Kultúra

Trebišovské múzeum približuje nová výstava poľovnícky salón šľachty

Na archívnej snímke Múzeum a Kultúrne centrum Južného Zemplína v Trebišove. Foto: TASR Roman Hanc

Súčasťou výstavy sú audio nahrávky s príbehmi z andrássyovských poľovačiek či možnosť prečítať si dobové recepty na prípravu pokrmov z diviny.

Trebišov 13. novembra (TASR) – Predstaviť verejnosti jednu z voľnočasových aktivít uhorskej šľachty, pôsobiacej v regióne Zemplína, si kladie za cieľ nová dlhodobá výstava, ktorú v piatok (12.11.) sprístupnili v Múzeu a Kultúrnom centre južného Zemplína v Trebišove. "Poľovnícky salón Andrássyovcov" je ďalšou doplňujúcou výstavou k stálej muzeálnej expozícii. Informovala o tom Nikola Radová z trebišovského múzea.

"V zriadenom poľovníckom salóne budeme prezentovať aj ‘poľovnícku tabuľu‘ – prestieranie stola jedálenským servisom s motívom poľovačiek," priblížila. Súčasťou výstavy sú audio nahrávky s príbehmi z andrássyovských poľovačiek či možnosť prečítať si dobové recepty na prípravu pokrmov z diviny.

Nová výstava bude podľa Radovej dopĺňať stálu muzeálnu expozíciu "Šľachtické rody trebišovského kaštieľa" do novembra budúceho roka. Detailnejšie sústrediť sa na témy súvisiace so životom šľachtických rodov, pôsobiacich v regióne, umožnila reprofilizácia, ktorú múzeum ako kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja tento rok podstúpilo.