Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Odkaz Václava Havla pripomína tvorba mladých grafikov

Z kolekcie 19 plagátov, ktorých autormi sú študenti grafického ateliéru Fakulty dizajnu a umenia Ladislava Sutnara Západočeskej univerzity v Plzni. Foto: TASR – Dano Veselský

Diela vznikali pod vedením profesora Rostislava Vaňka a Kristýny Fišerovej.

Bratislava 7. októbra (TASR) – Osobnosť prvého ponovembrového československého prezidenta pripomína výstava s názvom Odkaz Václava Havla v tvorbe mladých grafikov. Bratislavčania a návštevníci hlavného mesta ju nájdu na Vajanského nábreží v blízkosti sochy T. G. Masaryka a lavičky V. Havla. Potrvá do 5. novembra.

Vystavená kolekcia predstavuje 19 plagátov, ich autormi sú študenti grafického ateliéru Fakulty dizajnu a umenia Ladislava Sutnara Západočeskej univerzity v Plzni. Grafiky inšpirované osobnosťou Václava Havla vytvorili v rámci medzinárodného projektu Svoboda. Pohled mladé generace.

„Páči sa nám humor a ľahkosť, s ktorou narábajú s odkazom legendy. Je to zjavne dané časovým odstupom a tým, že Václav Havel je pre nich historická postava," uviedol na otvorení výstavy pri príležitosti nedožitých 85. narodenín dramatika a politika český veľvyslanec na Slovensku Tomáš Tuhý.

České centrum Bratislava, ktoré výstavu pripravilo v spolupráci s veľvyslanectvom, dodáva, že vystavené práce sú časťou rozsiahleho celku, prvýkrát prezentovaného v Prahe. Diela vznikali pod vedením profesora Rostislava Vaňka a Kristýny Fišerovej.