Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

VIDEO: Opera SND otvorí sezónu galakoncertom Edita Gruberová Tribute

Na snímke operný spevák Peter Dvorský počas stretnutia členov a tvorcov Opery SND s médiami pred začiatkom novej sezóny 6. septembra 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Na koncerte Edita Gruberová Tribute vzdajú hold legendárnej sopranistke svetové i domáce operné hviezdy.

Bratislava 6. septembra (TASR) - Opera Slovenského národného divadla (SND) pokračuje v tradícií otvárania sezóny koncertom na počesť významných osobností. Po minuloročnom koncerte k narodeninám Petra Dvorského otvorí tento rok svoje brány operným priaznivcom galakoncertom na počesť zosnulej svetovej opernej legendy Edity Gruberovej.

Riaditeľ Opery SND Lubor Cukr na utorkovom stretnutí s médiami potvrdil, že pozvanie na účinkovanie prijali slovenské aj svetové operné hviezdy. Na javisko sa postaví i speváčkin dlhoročný javiskový partner, mexický tenorista Francisco Araiza, či americká sopranistka Brenda Raeová. "Dramaturgia koncertu bola zostavovaná podľa podobného princípu ako minuloročný koncert k sedemdesiatke Petra Dvorského, vychádza z mapovania repertoáru speváckej osobnosti, ktorej vzdávame koncertom hold," priblížil šéfdramaturg Jozef Červenka otvárací galakoncert 103. sezóny Opery SND.



Na koncerte Edita Gruberová Tribute vzdajú hold legendárnej sopranistke svetové i domáce operné hviezdy. Koncert je rozdelený do dvoch polovíc, prvá je monotematicky venovaná skladateľovi Gaetanovi Donizetiimu. "Bol jedným z kľúčových autorov Edity Gruberovej, druhá polovica je pestrejšia, venovaná je ďalším zásadným skladateľským osobnostiam, v ktorých dielach vystupovala," priblížil Červenka koncert, v ktorom dominujú slovenské spevácke osobnosti.



Vystúpi Pavol Bršlík, obľúbený javiskový partner Gruberovej, ďalej Simona Šaturová. "Veľmi nás teší, že svoj debut na tomto koncerte a v SND zažije Slávka Zámečníková, ďalšia slovenská sopranistka s medzinárodným renomé," poznamenal Ćervenka k zostave, ktorú dopĺňa trojica slovenských koloratúrnych sopranistiek Martina Masaryková, Ľubica Vargicová a Mariana Sajko.



Galakoncert sa uskutoční v sobotu 10. septembra so začiatkom o 19.00 h.