Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Opera SND pripravuje galakoncert na počesť Petra Dvorského

Peter Dvorský, archívna snímka. Foto: TASR Dano Veselský

Priaznivci opery môžu osláviť sedemdesiatiny s Dvorským a jeho hosťami v sobotu 25. septembra v novej budove SND.

Bratislava 24. augusta (TASR) – Opera Slovenského národného divadla (SND) pripravuje galakoncert na počesť Petra Dvorského. Jeden z najžiadanejších tenoristov sveta sa 25. septembra dožíva významného životného jubilea. V deň umelcových 70. narodenín sa uskutoční gala za účasti domácich a svetových tenoristov. TASR informovala tlačová tajomníčka SND Izabela Pažítková.

Na koncerte sa predstavia Piotr Beczala, Jorge de León, Pavol Bršlík, Peter Berger, Miroslav Dvorský, Petr Nekoranec, Michal Lehotský a Tomáš Juhás, ako aj sólisti a hostia Opery SND Adriana Kučerová, Jolana Fogašová, Eva Hornyáková a Daniel Čapkovič.

„V ich podaní zaznejú ukážky z opier slovanského, talianskeho a francúzskeho repertoáru, v ktorých Peter Dvorský počas svojej oslňujúcej svetovej kariéry exceloval. Niektoré z nich si v podaní jubilanta vypočujeme aj zo záznamov zo svetových scén," dodala Pažítková.

Pripomenula, že Peter Dvorský účinkoval v SND už počas štúdia na bratislavskom konzervatóriu – od septembra 1972 a v nasledujúcej sezóne sa stal sólistom operného súboru.

„Už v prvých sezónach naštudoval výrazné tenorové úlohy, ako Lenského v Čajkovského opere Eugen Onegin, Vojvodu z Mantovy vo Verdiho Rigolettovi, Fausta v rovnomennej Gounodovej opere, Alfreda Germonta vo Verdiho La traviate či Rodolfa v Pucciniho Bohéme," doplnila. Vo veku 26 rokov si jubilujúci tenorista získal mimoriadne náročné publikum v Štátnej opere vo Viedni:

„Spolu s La Scalou boli Viedeň a, ako často spomína, aj domovská scéna v SND azda tri jeho srdcu najmilšie operné scény počas celej neuveriteľne inšpirujúcej kariéry."

Peter Dvorský sa predstavil na vyše 60 scénach v 25 krajinách celého sveta, dlhotrvajúce potlesky po jeho vystúpeniach zneli od Metropolitnej opery v New Yorku cez londýnsku Covent Garden, Parížsku operu až po Veľké divadlo v Moskve. Spieval s najslávnejšími opernými sólistami, pod taktovkou dirigentských hviezd, spolupracoval s uznávanými svetovými režisérmi. Je držiteľom slovenských i medzinárodných vyznamenaní a ocenení, reprezentoval slovenskú kultúru počas svojej aktívnej kariéry i neskôr ako diplomat, riaditeľ Slovenského inštitútu v Ríme.

Priaznivci opery môžu osláviť sedemdesiatiny s Dvorským a jeho hosťami v sobotu 25. septembra v novej budove SND.