Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Pohronské múzeum v Novej Bani získalo luxusné stolové predmety

Ilustračné foto. Foto: TASR Ján Siman

Všetky predmety v novej akvizícii sú výrobkami spoločnosti Sandrik z Dolných Hámrov, ktoré sú dnes súčasťou obce Hodruša-Hámre.

Nová Baňa 8. februára (TASR) – Pohronské múzeum v Novej Bani získalo do svojho fondu kolekciu luxusných stolových predmetov, ktoré vyrobila spoločnosť Sandrik. Predmety bude múzeum vystavovať počas celého roka 2021. TASR o tom za Pohronské múzeum informovala Katarína Stredáková.

„Dokopy sme zakúpili 36 kusov predmetov v štýle art deco vyrobených v 30. rokoch 20. storočia,“ priblížila Stredáková. V novej zbierke sa nachádza napríklad luxusná čajová súprava, fajčiarska súprava, súprava na likér na dizajnovom podnose či súprava na víno pre 12 ľudí. Projekt vznikol z finančnej podpory Fondu na podporu umenia a spoluúčasti financovania zo strany Banskobystrického samosprávneho kraja.

Všetky predmety v novej akvizícii sú výrobkami spoločnosti Sandrik z Dolných Hámrov, ktoré sú dnes súčasťou obce Hodruša-Hámre. „Továreň v Dolných Hámroch bola založená už v roku 1895. Svetoznáma sa stala najmä výrobou príborov. Počas prvej svetovej vojny vyrábala napríklad pre potreby armády,“ vysvetlila Stredáková s tým, že súčasným pokračovateľom tradície je spoločnosť Berndorf Sandrik.