Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Kultúra

Slovenská filharmónia uvádza recitál klavírneho virtuóza Klánského

Ilustračné foto. Foto: TASR – František Iván

V jeho interpretácii budú znieť v Koncertnej sieni SF diela Leoša Janáčka, Ludwiga van Beethovena a Fryderyka Chopina.

Bratislava 17. mája (TASR) - Slovenská filharmónia (SF) pozýva svojich abonentov a milovníkov klavírneho umenia v utorok na klavírny recitál českého virtuóza Ivana Klánského. Koncert pre 250 návštevníkov odvysiela z koncertnej siene o 19:00 v priamom prenose na stream.filharmonia.sk. TASR o tom informovala Martina Tolstova, tlačová tajomníčka SF.

Klánský patrí medzi svetovo uznávaných klaviristov. Už počas štúdií na pražskej AMU sa stal finalistom mnohých interpretačných súťaží (Bolzano, Lipsko, Neapol, Fort Worth, Barcelona, Varšava).

"Je označovaný ako špecialista na interpretáciu Chopinovej hudby, už ako dvadsaťdvaročný sa prebojoval do finále Chopinovej súťaže. Na domácich aj svetových koncertných pódiách vystupuje ako sólista aj komorný hráč," priblížila Tolstova umelca, ktorý má na svojom konte viac ako 5000 koncertov na pódiách piatich kontinentov.

Je členom Guarneri Tria Praha. Spolupracuje s poprednými domácimi aj zahraničnými sólistami. "Svoju interpretačnú činnosť spája s úspešnou pedagogickou prácou, od roku 2017 zastáva post dekana Hudobnej a tanečnej fakulty AMU," dodala.

Klánský nahral kompletné klavírne dielo Bedřicha Smetanu a Leoša Janáčka. Za celoživotné dielo mu udelili prestížnu cena Antonína Dvořáka. V jeho interpretácii budú znieť v Koncertnej sieni SF diela Leoša Janáčka, Ludwiga van Beethovena a Fryderyka Chopina.

"Na utorkový koncert prednostne pozývame držiteľov abonentiek cyklu K/Klavír a klaviristi. Vzhľadom na obmedzený počet návštevníkov je potrebné si vopred vyzdvihnúť voľnú vstupenku (po predložení abonentky) v pokladnici SF, kde sú v predaji vstupenky pre všetkých záujemcov," uzavrela Tolstova.