Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

Štátna filharmónia Košice má CD, obsahuje triptych O živote

Ilustračné foto. Foto: TASR - Svätopluk Písecký

Riaditeľka štátnej filharmónie Košice tvrdí, že ide o mimoriadne vydarený projekt.

Košice 15. marca (TASR) – Pri príležitosti vlaňajšieho 75. výročia ukončenia druhej svetovej vojny nahrala Štátna filharmónia Košice (ŠfK) reprezentatívne CD. Zvolila si symfonický triptych O živote skladateľa Jána Cikkera. Na vydanie CD využili financie určené na koncert k uvedenému výročiu, ktorý bol zrušený z dôvodu pandémie nového koronavírusu. TASR o tom za ŠfK informovala Lucia Radzová.

Podľa riaditeľky ŠfK Lucie Potokárej toto dielo doposiaľ nebolo kompletne nahrané. Nahrávanie sa uskutočnilo pod taktovkou šéfdirigenta ŠfK Zbyňka Müllera v spolupráci s režisérom Ladislavom Fančovičom a zvukovým inžinierom Rostislavom Pavlíkom vlani v novembri.

ŠfK pripomenula, že cyklus symfonických básní Leto, Vojak a matka (Boj) a Ráno, vznikal počas vojny a bezprostredne po jej skončení. Prvé dva symfonické monumenty sú podľa nej citlivo rezonujúcou reakciou na krutosti vojny a záverečné Ráno je jasavým výkrikom šťastia nad oslobodením. V časti Vojak a matka (Boj) odznievajú slová Andreja Žarnova v podaní Petra Himiča. „Ide o osobitú, premiérovú nahrávku zásadného orchestrálneho diela, ktoré natrvalo ovplyvnilo vnímanie kontextu slovenskej hudby druhej polovice 20. storočia v jeho komplikovaných spoločenských súvislostiach, v rámci vojnového i povojnového diania a formovania nových kultúrnych východísk modernej slovenskej hudobnej kultúry,“ uvádza ŠfK.

Potokárová tvrdí, že ide o mimoriadne vydarený projekt. Je presvedčená, že ich nové CD je dôležitým počinom v oblasti šírenia tvorby významných slovenských autorov nielen doma, ale i v zahraničí.