Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Kultúra

Slovenská filharmónia opäť otvorí svoje priestory 9. júna

Slovenská filharmónia a Slovenský filharmonický zbor Foto: Slovenská filharmónia/Ján Lukáš

Jozef Lupták uvedie Passacagliu pre sólové violončelo Vladimíra Godára, v ktorom skladateľ využíva archaické hudobné formy.

Bratislava 3. júna (TASR) - Slovenská filharmónia (SF) po štvrťročnej prestávke opäť otvorí svoje priestory v utorok 9. júna. Pre obmedzený počet návštevníkov pripravuje pokračovanie utorkových komorných koncertov pod názvom Koncerty s publikom. Priaznivci vážnej hudby ich môžu naďalej sledovať v priamom prenose aj na stream.filharmonia.sk a Facebooku.

"V sedemstomiestnej koncertnej sieni privítame na koncertoch trvajúcich približne hodinu povolený obmedzený počet návštevníkov v rúškach, za dodržania všetkých hygienických opatrení a zabezpečíme šachovnicové sedenie v sále," informovala TASR tlačová tajomníčka SF Martina Tolstova.

Na úvodnom Koncerte s publikom sa predstavia violončelista Jozef Lupták a klaviristka Jordana Palovičová. Koncert otvoria diela slovenských skladateľov, v ktorých sa interpreti predstavia sólovo. Jordana Palovičová v Hrách pre Biancu pre klavír a štyri bongá Ilju Zeljenku. "Dielo je skomponované pre nevšednú kombináciu nástrojov a na všetky hrá výlučne klaviristka," poznamenala Tolstova.

Jozef Lupták uvedie Passacagliu pre sólové violončelo Vladimíra Godára, v ktorom skladateľ využíva archaické hudobné formy. Ďalej zaznejú diela pre violončelo a klavír - Fratres estónskeho skladateľa Arvo Pärta, ktorý sa pri jej komponovaní inšpiroval štúdiom gregoriánskeho chorálu, gotickej hudby a renesančnej polyfónie. "Nasledovať bude Rozprávka pre violončelo a klavír Leoša Janáčka inšpirovaná Rozprávkou o cárovi Berendejovi Vasilija Žukovského," priblížila program, v ktorého závere zaznie Sonáta pre violončelo a klavír č. 3 A dur, op. 69 Ludwiga van Beethovena, dielo považované za prvú violončelovú sonátu v dejinách hudby, kde majú oba nástroje rovnakú dôležitosť.

Do konca júna uvedie SF celkovo štyri Koncerty s publikom. Venuje ich a vstupenky prednostne ponúkne pracovníkom zdravotníckych zariadení v prvej línii, ktorí počas predchádzajúcich mesiacov bojovali proti pandémii. "Na koncerty pozývame aj našich stálych návštevníkov, priaznivcov a abonentov. Aj im venujeme vstupenky na štyri júnové koncerty bezplatne. Vybrať si ich môžu v pokladnici SF, v utorok, stredu alebo vo štvrtok od 13.00 do 17.00 h a hodinu pred koncertom," uzavrela Tolstova.