Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Slovenský filharmonický zbor vystúpi vo Viedenskej štátnej opere

Na snímke tanečníci počas prestížneho Plesu vo viedenskej opere vo Viedni. Foto: TASR/AP

Opera Eugen Onegin zaznela v premiére v Malom divadle v Moskve v roku 1879.

Bratislava 22. októbra (TASR) - Slovenský filharmonický zbor vystúpi v nedeľu 25. októbra vo Viedenskej štátnej opere. Členovia slovenskej zborovej jednotky so zbormajstrom Jozefom Chabroňom budú účinkovať v premiére inscenácie opery Eugen Onegin Piotra Iľjiča Čajkovského, ktorú v týchto dňoch skúšajú. TASR o tom informovala Martina Tolstova, tlačová tajomníčka Slovenskej filharmónie (SF). Ďalšie predstavenia sú na programe 28. a 31. októbra, ďalej 3. a 6. novembra.

Slovenský filharmonický zbor spolupracuje s Viedenskou štátnou operou už viac ako 30 rokov. Momentálne účinkuje po boku členov orchestra Viedenskej štátnej opery a zahraničných sólistov pod taktovkou českého dirigenta Tomáša Hanusa. Réžiu opery zverila Viedenská štátna opera známemu ruskému režisérovi a scénografovi Dmitrijovi Čerňakovovi. „Ide o inscenáciu, ktorú Dmitrij Čerňakov pripravil pre Veľké divadlo v Moskve v roku 2006 a s úspechom bola uvedená na ďalších významných operných scénach, ako napríklad v Covent Garden (2010) či Opéra de Paris,“ dodala Tolstova.

Opera Eugen Onegin zaznela v premiére v Malom divadle v Moskve v roku 1879. Libreto napísali Konstantin Šilovskij a Piotr Iľjič Čajkovskij podľa rovnomenného románu Alexandra Sergejeviča Puškina.