Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Slovenský komorný orchester uvedie diela slovanských autorov

Na snímke Slovenský komorný orchester pod vedením Ewalda Danela, archívne foto. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Na koncerte zaznie aj Hudba pre sláčiky bratislavského rodáka Ivana Valentu.

Bratislava 11. novembra (TASR) – Členovia Slovenského komorného orchestra s umeleckým vedúcim Ewaldom Danelom chystajú na piatok online koncert. Slovenská filharmónia (SF) ho odvysiela v priamom prenose z Koncertnej siene SF.

Záujemcovia ho môžu sledovať od 19:00 na stream.filharmonia.sk a facebookovej stránke SlovakPhil. TASR o tom informovala tlačová tajomníčka SF Martina Tolstova.

Slovenský komorný orchester uvedie na Koncerte bez publika skladby slovanských autorov. Meditáciu na staročeský chorál Svatý Václave,op. 35a českého skladateľa Josefa Suka.

„Dielo je súčasťou voľného triptychu venovaného reflexii prvej svetovej vojny," poznamenala Tolstova. V programe ďalej figuruje Mariánsky triptych pre sláčikový orchester poľského skladateľa Romualda Twardowského, dielo B-A-C-H – Obrázky zo života slovenského skladateľa Jána Valacha, ktorý dlhodobo pôsobil v Belgicku a presadil sa aj ako dirigent a koncertný organista.

Na koncerte zaznie aj Hudba pre sláčiky bratislavského rodáka Ivana Valentu. „Skladbu venoval pamiatke mladého adepta kompozície Igora Garvanského, ktorý za záhadných okolností zahynul vo svojich pätnástich rokoch behom študijného pobytu v Rakúsku," priblížila Tolstova.

Predposlednou skladbou programu budú Pesničky zo Zaolžia z dielne súčasného slovenského skladateľa a mysliteľa Romana Bergera, ktorý vo svojich dielach medituje nad primárnymi, hlbinnými existenčnými princípmi a nad etickými hodnotami.

Skladateľ pôvodom z poľského Tešína čerpal z ľudovej piesne svojho rodného kraja len zriedka. O to vzácnejší je projekt Pesničiek zo Zaolžia z roku 2004, dodala Tolstova. Na záver on-line koncertu zaznie Päť ľudových melódií pre sláčikový orchester Poliaka Witolda Lutoslawského.