Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

SNG prispieva do Noci múzeí a galérií aj projektom Vo výklade

Na archívnej snímke Slovenská národná galéria v Bratislave . Foto: TASR Jaroslav Novák

Bartoš sa ako prvý vizuálny umelec na Slovensku od konca 60. rokov začal venovať problematike ekológie, devastácii prírody a pamiatok, prostredia, v ktorom žijeme.

Bratislava 14. mája (TASR) – Slovenská národná galéria (SNG) prispieva do tohtoročnej Noci múzeí a galérii programom v online priestore, ale pozýva aj na znovuotvorené výstavy v Esterházyho paláci v Bratislave. Štartuje tiež nový výstavný cyklus Vo výklade.

V online programe na svojej webstránke a sociálnych sieťach ponúka napríklad "návod na použitie" k výstave 7x7 v podobe videa, v ktorom kurátor Dušan Buran priblíži výstavný projekt 7x7. Sedem slobodných úvah o umení.

„Návštevníkom poskytne návod ako čítať, vnímať a zažiť jednotlivé vrstvy siedmich vybratých kolekcií priamo v priestore galérie," avizuje SNG. Prinesie aj tému rekonštrukcie svojho bratislavského areálu. „Zastavíme sa v siedmich situáciách na stavbe galérie, na ktorých si ukážeme, ako to bolo ´predtým´ a vysvetlíme, prečo smerujeme k vysnívanému ´potom´," uviedla k videu generálna riaditeľka SNG Alexandra Kusá.

Priaznivci umenia, ktorí sa vyberú do Esterházyho paláca, môžu navštíviť Knižnicu Kornela a Nade Földváriovcov, ktorá zachováva veľkú zbierku kníh a zberateľskú vášeň známeho spisovateľa, kritika a satirika K. Földváriho a jeho ženy. Pozrieť si môžu aj samostatnú výstavu Erika Bindera Avatsýv a prejsť sa tak labyrintom jeho vlastného života a tvorby.

Od novembra minulého roku maľuje v átriu SNG výtvarník Marcel Mališ autorskú repliku strateného diela - svoj nový obraz s pozmeneným názvom VďakyZdanie československého ľudu. Do jeho pracovne v átriu galérie môžu záujemcovia nahliadnuť a presvedčiť sa, ako monumentálna maľba pribúda pred ich zrakmi. Táto maliarska akcia je východiskom pre nový experimentálny žáner – "umenovednú výpravu", ktorá má otvoriť niekoľko tém – vzťah propagandy a umenia, hoax, kult osobnosti, vzťah originálu a kópie.

Vo výklade je nový výstavný cyklus vo verejnom priestore. V okne Berlinky SNG predstaví diela vizuálneho umenia reagujúce na aktuálne otázky súčasného spoločenského života. Ako prvé prezentuje dielo Petra Bartoša (1938) Dráma bratislavského podhradia.

„Bartoš sa dlhé roky zaoberá problémom devastácie vzácneho historického, mestského a prírodného územia, ktoré sa nachádza v našom neďalekom susedstve a v súčasnosti podlieha radikálnym zmenám. Prináša ´nadpolitickú´ a ´nadčasovú´ úvahu o koncepte premien bratislavského podhradia," približuje SNG dielo kľúčovej postavy slovenskej neo-avantgardy.

Bartoš sa ako prvý vizuálny umelec na Slovensku od konca 60. rokov začal venovať problematike ekológie, devastácii prírody a pamiatok, prostredia, v ktorom žijeme. „Dlhodobo rieši kritický koncept premien bratislavského podhradia, tento cyklus tvorí dôležitú časť jeho súčasnej tvorby," dodáva galéria.