Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Súťaž Kultúrna pamiatka roka Fénix pozná svojich víťazov

Na archívnej snímke pohľad na Kostol sv. Jána Krstiteľa. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Do súťaže bolo v tomto ročníku prihlásených 31 pamiatok, čo je najviac v histórii. Do hlasovania o cenu nadácie sa zapojilo rekordných vyše 78.000 ľudí.

Bratislava 9. mája (TASR) – Kultúrnymi pamiatkami roka a držiteľmi ceny Fénix sa v rámci jej 15. ročníka stali Kostol sv. Jána Krstiteľa na cintoríne v Modre, Meštiansky dom v opevnení Martineum v Bratislave a hrad Uhrovec. TASR o tom informoval hovorca Nadácie SPP Ondrej Šebesta.

Titul „Adept na kultúrnu pamiatku roka – Fénix“ si prevzali zástupcovia židovskej náboženskej obce za projekt obnovy a reštaurovania náhrobkov zo staronového židovského cintorína v Bratislave. Odborná porota zároveň udelila Ľubici Kadlec Melišovej čestné uznanie za výnimočný prístup a osobné nasadenie v procese obnovy a sprístupnenia pamiatok regiónu – Habánskeho mlyna v Sobotišti a objektu Letohrádku v Senici. V hlasovaní verejnosti najviac hlasov a Cenu Nadácie SPP získal neogotický kaštieľ Esterházyovcov v Galante.

Do súťaže bolo v tomto ročníku prihlásených 31 pamiatok, čo je najviac v histórii. Do hlasovania o cenu nadácie sa zapojilo rekordných vyše 78.000 ľudí. Víťazov vybrala odborná porota spomedzi 12 historických pamiatok po absolvovaní obhliadok „in situ“, teda priamo na mieste, a po dôkladnom zvážení zvládnutia procesu obnovy aj príbehu každej pamiatky.

Fénix sa bude organizovať aj v roku 2023. Do ďalšieho ročníka sa budú môcť zapojiť vlastníci národných kultúrnych pamiatok, ktorí ukončili proces obnovy a reštaurovania národných kultúrnych pamiatok v priebehu tohto roka. Nové pravidlá však majú umožniť podporu aj pre tých, ktorí s obnovou začali alebo ju ešte len pripravujú.

História súťaže Kultúrna pamiatka roka – Fénix siaha do roku 2006. Do tohto roku bolo udelených celkovo 58 titulov. Ich vlastníci si každý rok odnášajú symbolicky sošky Fénixa, bájneho vtáka, ktorý povstal z popola, rovnako ako mnohé, do súťaže prihlásené pamiatky.