Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

V Andrássyho obrazárni vystavia diela akademického maliara J. Rašku

lustračná snímka Foto: TASR

Tvorba súčasného maliara Jána Rašku je popretkávaná známkami realizmu. Prostredníctvom symbolov sa však okrem toho, čo videl v skutočnosti, snaží zachytiť i podobu snov.

Krásnohorské Podhradie 23. júna (TASR) – Banícke múzeum v Rožňave vystaví v priestoroch Andrássyho obrazárne v Krásnohorskom Podhradí diela akademického maliara Jána Rašku. Ako TASR za múzeum informoval Róbert Šimko, výstava bude verejnosti prístupná do 29. augusta.

Tvorba súčasného maliara Jána Rašku je popretkávaná známkami realizmu. Prostredníctvom symbolov sa však okrem toho, čo videl v skutočnosti, snaží zachytiť i podobu snov. „Mojimi dielami sa snažím dráždiť tajomstvom, chcem nimi s divákom komunikovať. Zároveň však moje obrazy nechcú byť úplne odhalené, pretože keby sme veci pochopili, všetko by sa zrútilo. Obrazy preto môžeme čítať aj ako príbehy, ktoré k nám prehovárajú,“ uviedol Raška.

Vernisáž výstavy sa uskutoční v sobotu 26. júna o 17.00 h, Raškove diela budú môcť návštevníci v priestoroch Andrássyho obrazárne obdivovať do 29. augusta vždy od stredy do nedele v čase od 9.00 do 17.00 h.

"Keď som stála v ateliéri autora, pôsobila na mňa tajomná harmónia jeho príbehov, ktoré som túžila objavovať. Verím, že rovnakú emóciu vzbudia obrazy u každého diváka,“ doplnila kurátorka výstavy Viktória Mračková s tým, že súčasťou výstavy budú po prvýkrát aj autorove digitálne grafiky.