Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Medzifáza v Bibiane predstavuje tvorbu českého umelca O. Brýnu

Na archívnej snímke Medzinárodný dom umenia pre deti Bibiana v Bratislave. Foto: TASR/Michal Svítok

Ondřej Brýna študuje na Strednej odbornej škole obchodu, úžitkového umenia a designu v Plzni odbor multimediálnej tvorby.

Bratislava 6. februára (TASR) – Bibiana, medzinárodný dom umenia pre deti, sprístupnila výstavu Medzifáza. Prvýkrát na Slovensku predstavuje tvorbu mladého českého výtvarníka Ondřeja Brýnu. Artefakty z jeho tvorby študentských bábkových animovaných filmov si môže verejnosť pozrieť do 16. apríla.

Návštevníkom ukáže ako vzniká film od skíc, výtvarných návrhov, až po hotové bábky. "Výstavu dopĺňajú projekcie, prostredia, scény a rekvizity, ktoré sú ukážkou Brýnovho neobyčajného čarovného sveta a ktoré vznikli pre niekoľko bábkových animovaných klipov a filmov," približuje Bibiana výstavu 18-ročného umelca.

Podľa neho má názov výstavy hneď niekoľko možných významov. "Medzifáza zachytáva akési časové obdobie medzi všetkými rôznymi projektmi, ktoré tvorím. Zároveň je symbolom krokov možného posúvania sa a rozvíjania sa," vysvetľuje Brýna. Dodáva, že v odbore animácie, ktorej sa prevažne venuje, je slovo fáza označením jednej snímky pohybu. "A tým, že výstava ponúka pohľad na návrhy, scény, bábky, ktoré pre všetky fázy museli vzniknúť, dúfam, že návštevníkom tiež otvorí pohľad medzi fázami, otvorí myseľ a imagináciu a vstúpia na chvíľu do svetov, ktoré som vytvoril," poznamenal.

Vystavené sú artefakty z Brýnových študentských filmov či klipov ako Rat Trap, v ktorom bolo hlavnou výzvou prepojenie záberov živej mačky a animovanej krysy, Zvládanie hnevu, ktorý sleduje aktuálnu životnú situáciu dneška – stres, zlé zážitky z detstva, vnútornú nerovnováhu, či spoločenský tlak. Výstava ponúka aj produkty z bábkového animovaného videoklipu k pesničke Roboti plzenskej kapely Garyho Hausbót či komediálneho videoklipu českého pesničkára Pokáča Fajčenie je hnusný zvyk.

Ondřej Brýna študuje na Strednej odbornej škole obchodu, úžitkového umenia a designu v Plzni odbor multimediálnej tvorby. Posledné tri roky sa venuje predovšetkým tvorbe bábkových animovaných klipov a filmov. Od minulého roka sa tiež zaoberá divadelnou scénografiou.